Svet

16.09.2024. 14:46

Politico

Autor: Nova Ekonomija

Evropski komesar Breton podneo ostavku, optužio fon der Lajen da mu „radi iza leđa“

Breton je u vatrenom pismu optužio šeficu Komisije da pokušava da natera Emanuela Makrona da ga "pusti niz vodu".

Izvor: EC - Audiovisual Service

Svet

16.09.2024. 14:46

Evropski komesar za unutrašnja tržišta Tjeri Breton podneo je ostavku u ponedeljak i optužio predsednicu EK Ursulu fon der Lajen da ga „potkopava“ odnosno da mu „radi iza leđa“, piše briselski Politico. Iako je francuski predsednik Emanuel Makron nominovao Bretona za drugi komesarski mandat, fon der Lajen je navodno u poslednjim danima pregovora o sastavu nove EK od Makrona tražila da se ta kandidatura – povuče.  

„Pre nekoliko dana, u poslednjoj (etapi) pregovora o sastavu budućeg Kolegijuma (Evropske komisije), tražili ste od Francuske da povuče moje ime (sa spiska kandidata)— iz ličnih razloga, o kojima ni u jednom slučaju niste direktno razgovarali sa mnom“, napisao je Breton u otvorenom pismu fon der Lajen, koju je objavio na mreži X.

Ovaj potez predstavlja eksplozivan i neočekivan preokret u postizbornom formiranju izvršnih vlasti EU, koju je već otežala nacionalna politika i pokušaj fon der Lajen da formira „rodno izbalansiran“ Kolegijum komesara.

Do sada je više zemalja, uključujući Sloveniju i Rumuniju, povuklo kandidaturu muškaraca pod pritiskom fon der Lajen, zamenivši ih ženama.

„Tokom proteklih pet godina, neumorno sam se trudio da podržavam i unapredim opšte evropsko dobro, iznad nacionalnih i partijskih interesa. Bila je to čast… Međutim, u svetlu ovih najnovijih dešavanja — daljeg svedočenja o sumnjivom upravljanju — moram da zaključim da više ne mogu da obavljam svoje dužnosti na Kolegijumu“, napisao je on.

Breton je optužio fon der Lajen da je Francuskoj ponudila uticajniji portfelj ako Makron promeni kandidate, što je taktika koju je navodno pokušala sa manjim zemljama članicama EU.

Tenzije oko potencijalnog portfelja Francuske u narednoj Evropskoj komisiji ključale su proteklih dana između Pariza i Brisela.

„Francuska nije zadovoljna obimom portfelja koji je dodeljen Tijeriju Bretonu“, rekao je tada visoki francuski zvaničnik iz Makronove stranke.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.