Svet

17.09.2024. 11:50

Axios

Autor: Nova Ekonomija

Zakon koji bi primorao TikTok da proda „kineski“ udeo pred američkim sudom

Sud će odrediti da li je važnija sloboda govora ili nacionalna bezbednost.

foto: unsplash.com

Svet

17.09.2024. 11:50

TikTok je sinoć podneo tužbu protiv zakona koji zahteva da iz vlasničke strukture matične kompanije ByteDance izađu kineski entitet. U slučaju da to ne učini, kompanija rizikuje zabranu poslovanja u Sjedinjenim Američkim državama, prenosi Axios.

TikTok je jedna od najvećih društvenih mreža na planetiu, a ByteDance važi za najvredniji startap na svetu.

Komentatori veruju da je divestiranje malo verovatno, odnosno da nije moguće da kineska vlada dozvoli da Vašington prisili kompaniju na bilo kakvu promenu vlasništva.

TikTok je pred američkim pravosuđem tvrdi da zakon krši prava Amerikanaca na slobodu govora i da zahtevi za otuđenje nisu „održivi“ (odnosno mogući) zbog kratkih rokova i složenosti navedene finansijske operacije.

Advokati Minitarstva odbrane SAD će, s druge strane, tvrditi da je u pitanju zakon o nacionalnoj bezbednosti, a ne o slobodi govora, a da je oduzimanje imovine jedino razumno rešenje.

Mnogo informacija u podnescima Ministarstva pravde su redigovani poverljivi materijal, dostupan sudskom veću, ali ne i TikToku. Drugim rečima, TikTokovi advokati su, barem ta sada, u mraku.

Ne očekuje se da će o ovom slučaju biti odlučeno do izbora u novembru.

Bivši predsednik SAD Donald Tramp je rekao da se protivi nacrtu zakona koji je potpisao njegov naslednik Džozef Bajden, iako su isti podržali republikanci u Kongresu. Takođe, Tramp je i sam pokušao da zabrani TikTok putem izvršne naredbe dok je bio na vlasti.

Potpredsednica Kamala Haris je deo administracije koja je potpisala zakon, ali njen štab nije odgovorio na pitanje Axiosa o tome da li ga ona i dalje podržava.

Oba štaba za predsedničku kampanju imaju TikTok naloge. Neće biti iznenađenje ako se gubitnik bude žalio Vrhovnom sudu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.