Srbija

20.09.2024. 15:33

Nova ekonomija

Autor: Aleksandra Nenadović

Inflaciona očekivanja finansijskog sektora povećana prvi put u ovoj godini

Foto: Pixabay

Srbija

20.09.2024. 15:33

Podaci poslednje, avgustovske, ankete koju Narodna banka Srbije sprovodi među sektorima finansija i privrede, kao i među građanima pokazuju da su njihova očekivanja ovog puta usmerena na rast inflacije. 

Finansijski sektor je po prvi put u ovoj godini povećao svoja očekivanja u pogledu rasta cena, dok je od početka godine ta brojka išla na dole.

Kako je saopštila NBS, kratkoročna inflaciona očekivanja finansijskog sektora blago su povećana, ali su nastavila da se kreću unutar granica cilja NBS od 3 plus minus 1,5 odsto.

Prema rezultatima avgustovske ankete (agencije Ninamedija), inflaciona očekivanja predstavnika finansijskog sektora za godinu dana unapred blago su povećana, na 3,5 odsto (sa 3,2 odsto iz jula), dok se očekivanja dobijena na osnovu septembarske Blumbergove ankete nalaze na centralnoj vrednosti inflacionog cilja od 3 odsto.

„Očekivanja finansijskog sektora za dve godine unapred povećana su sa 3,0 odsto u julu na 3,3 odsto u avgustu (od početka godine kreću se u rasponu 3,0-3,5 odsto)“, prema saopštenju NBS.

Detaljnija analiza strukture pojedinačnih odgovora pokazuje da gotovo sve ispitane finansijske institucije očekuju da će se inflacija za godinu dana unapred nalaziti unutar granica cilja NBS, saopšteno je.

Kratkoročna inflaciona očekivanja privrednika, nakon smanjenja na 4,0 odsto u julu, vratila su se na nivo od 5,0 odsto u avgustu.

U suprotnom smeru su se kretala srednjoročna očekivanja, kažu iz NBS,  obzirom na to da su smanjena sa 5,0 odsto, koliko su iznosila za oba posmatrana perioda u julskoj anketi, na nivo od 4,0 odsto za dve godine unapred, odnosno na nivo od 4,6 odsto za tri godine unapred.

Analiza kretanja „ulaznih i izlaznih cena u kratkom roku od naredna tri meseca pokazuje da od aprila većina privrednika ne očekuje promene u cenama inputa (ulaznih proizvodnih cena)  i gotovih proizvoda/usluga, rezultat je ankete NBS.

Udeo onih koji očekuju rast cena inputa u naredna tri meseca smanjen je sa 43 odsto u julu na 32 odsto u avgustu, dok je udeo onih koji očekuju rast cena gotovih proizvoda u ovom periodu ostao na sličnom nivou, od oko 30 odsto, kaže centralna banka.

Na dugi rok, u narednih dvanaest meseci, većina privrednika (u proseku oko dve trećine) smatra da će porasti ulazne i izlazne cene.

Udeo onih koji očekuju rast cena inputa u ovom periodu iznosi 62 odsto (jul 74 odsto), dok oko 72 odsto ispitanika očekuje rast cena sopstvenih proizvoda i usluga (jul 75 odsto), saopšteno je iz NBS.

Udeo privrednika koji očekuju rast sopstvene proizvodnje/prometa u naredna tri meseca manji je nego u prethodnoj anketi i iznosi 40 odsto (jul 44 odsto), dok je za dvanaest meseci unapred njihov udeo na znatno višem nivou – oko 67 odsto, pokazatelji su istraživanja.

Stanovništvo redovno ima „jača“ očekivanja kada je inflacija u pitanju, pa su prema rezultatima ankete za godinu dana unapred povećana sa 11 odsto u julu na 15 odsto u avgustu, dok su očekivanja za dve i tri godine unapred ostala nepromenjena, na nivou od 10 odsto, na kome se gotovo bez promene nalaze više od godinu dana.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.