Svet

22.09.2024. 09:45

Autor: Aleksandra Nenadović

Klimatsko finansiranje multilateralnih razvojnih banaka dostiglo 125 milijardi dolara

Pixabay

Svet

22.09.2024. 09:45

Multilateralne razvojne banke (MDB) objavile su da je njihovo globalno finansiranje klime dostiglo rekordnih 125 milijardi američkih dolara (111,9 milijardi evra) u 2023, saopštila je Evropska banka za obnovu i razvoj.

Kombinovani ukupan iznos prošle godine od institucija, uključujući i EBRD, je više nego duplo veći od iznosa koji je obezbeđen 2019. godine, kada su razvojne banke objavile svoju ambiciju da tokom vremena povećaju obim na Samitu o klimatskim akcijama generalnog sekretara Ujedinjenih nacija.

Prošle godine, 74,7 milijardi američkih dolara finansiranja klimatskih promena od strane ovih banaka bilo je za privrede sa niskim i srednjim prihodima.

Od ove sume 67 odsto, odnosno 50 milijardi dolara, otišlo je na ublažavanje klimatskih promena, a 24,7 milijardi dolara, ili 33 odsto, na prilagođavanje klimatskim promenama.

Iznos mobilisanih privatnih finansija za ovu grupu zemalja iznosio je 28,5 milijardi dolara, saopštila je Evropska banka.

U 2023. godini, 50,3 milijarde dolara izdvojeno je za ekonomije sa visokim dohotkom. Od ovog iznosa, 47,3 milijarde dolara (94 odsto) bilo je za ublažavanje klimatskih promena, a preostalih tri milijarde dolara (šest odsto) za prilagođavanje klimatskim promenama.

Iznos mobilisanog privatnog finansiranja za zemlje sa visokim dohotkom iznosio je 72,7 milijardi dolara, podaci su EBRD.

Saopštenje dolazi uoči 29. zasedanja Konferencije strana (COP 29) Konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama koja će se održati u Bakuu, u Azerbejdžanu u novembru ove godine.

Jedan od ključnih rezultata COP29 je da se poveća globalno finansiranje klime i postigne dogovor o novom kolektivnom kvantifikovanom cilju za finansiranje klime.

Izveštaj multilateralne razvojne banke za 2023, koji je koordinirala i pripremila za objavljivanje Evropska investiciona banka, kombinuje podatke Afričke razvojne banke, Azijske razvojne banke, Azijske banke za infrastrukturna ulaganja, Razvojna banka Saveta Evrope, Evropska banka za obnovu i razvoj, EIB, Interamerička razvojna banka, Islamska razvojna banka, Nova razvojna banka i Grupa Svetske banke.

Ko je kriv za to što smo pre nedelju dana šetali u letnjoj garderobi a sada se grejemo?

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.