Srbija

23.09.2024. 11:40

Beta

Autor: Nova ekonomija

Mali: Rebalansom budžeta povećane kapitalne investicije na 7,9 odsto BDP-a

Foto: BETA/MILOŠ MIŠKOV

Beograd, 11.09.2024. – Predsednik Srbije Aleksandar Vucic i predsednik Izraela Isak Hercog govorili su na okruglom stolu „Sinergija u inovacijama, razgovori Srbije i Izraela“, danas u Palati Srbija u Beogradu. (BETAPHOTO/MILOS MISKOV)

Srbija

23.09.2024. 11:40

Ministar finansija Siniša Mali rekao je danas da predloženi rebalans republičkog budžeta za ovu godinu obezbeđuje dalji ekonomski rast i uvećanje plata u javnom sektoru i penzija, pre svega jer su izdaci za kapitalne investicije povećani  za 111 milijardi, na 706 milijardi dinara, što je 7,9 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

„Osnovni cilj je da nastavimo da rastemo uz očuvanje makroekonomske stabilnosti. Rebalans budžeta je nastavak uspešne ekonomske politike. Srbija nikada nije bila jača, nikada stabilnija“, rekao je Mali na sednici Skupštine Srbije na kojoj se raspravlja o predlogu rebalansa ovogodišnjeg budžeta.

Mali je istakao da ekonomska politika Vlade Srbije predviđa da će 2027. godine prosečna plata u Srbiji biti 1.400 evra, a prosečna penzija i minimalna zarada 650 evra.

Naveo je Srbija ima drugi najveći rast BDP u Evropi u prvoj polovini godine, od 4,3 odsto rasta i spada u najbrže rastuće privrede u Evropi.

Kako je objasnio, rebalansom budžeta za 2024. godinu izdvajanja za poljoprivredu su povećana na rekordnih 132 milijarde dinara.

„Izdvajanja za socijalu veća su 25,6 milijardi dinara, za zdravstvo 30 milijardi, za prosvetu 12 milijardi, a za vojsku 48,6 milijardi dinara“, kazao je Mali.

Prema predloženom rebalansu budžeta za ovu godinu prihodi državne kase biće 2.173,3 milijardi dinara, što je za 132,4 milijarde (oko 1,4 odsto BDP) više od iznosa predviđenog originalnim budžetom.

Rashodi budžeta su uvećani za 198,5 milijardi, sa 2.237,9 milijardi na 2.436,3 milijardi, tako da će budžetski deficit biti povećan sa 197 milijardi na 263 milijarde, odnosno sa 2,2 odsto BDP na 2,9 odsto.

Predlog poslanika Demokratske stranke Srđana Milivojevića da se obezbedi dovstruko duže vreme za raspravu o predloženom rebalnsu budžeta nije prihvaćen, a o svih sedam tačaka dnevnog reda današnje sednice Skupštine Srbije vodiće se objedinjena rasprava.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.