Srbija

26.09.2024. 09:24

Beta

Autor: Nova ekonomija

Čadež: Srbija i Ukrajina organizovaće zajednički poslovni forum

Pixabay

Srbija

26.09.2024. 09:24

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je da je srpska delegacija u Njujorku imala veoma uspešan sastanak sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Andrijem Sibigom, na kojem je dogovoreno jačanje privredne saradnje i organizovanje zajedničkog poslovnog foruma dve privrede u Ukrajini.

Posle odvojenih sastanaka srpske delegacije sa visokim predstavnicima Ukrajine, Grčke, Filipina i Malte, na marginama zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN), Čadež je rekao da PKS „već ima veoma dobru saradnju sa Privrednom komorom Ukrajine“, saopštila je PKS.

„Prilikom poslednje posete njihove delegacije Beogradu, dogovorili smo da u što skorije vreme održimo i poslovni forum u Ukrajini. Dobili smo punu podršku njihovog Ministarstva spoljnih poslova. Takođe, dobili smo punu podršku kada je u pitanju priprema naših kompanija za buduće poslove u Ukrajini na obnovi i izgradnji, kao i plasmanu naših proizvoda“, kazao je Čadež.

Posle sastanka sa predstavnicima Ukrajine, srpska delegacija, predvođena šefom diplomatije Markom Đurićem, razgovarala je sa ministrom spoljnih poslova Grčke Jorgosom Jerapetritisom, i o aktivnostima na širenju poslovanja srpskih trgovačkih kompanija iz oblasti kozmetike i sportske opreme u Grčkoj, kazao je Čadež.

„Naše kompanije i srpski trgovački lanci iz oblasti kozmetike i sportske opreme već imaju po tridesetak prodavnica širom Grčke i veoma uspešno napreduju na tom tržištu, otvarajući sve više i više novih radnji, šireći svoj lanac prodavnica“, naveo je Čadež.

Predsednik PKS je dodao da je na sastanku sa grčkom delegacijom bilo reči o ulaganjima kompanija iz te zemlje u Srbiji, pogotovo kada su u pitanju građevinska industrija i razvoj tržišta nepokretnosti.

Delegacija Filipina, koju je predvodio ministar spoljnih poslova Enrike Austrija Manolo, zainteresovana je za inovativni projekat modularnih bolnica koje počinju da se proizvode u Srbiji, rekao je Čadež.

„Njima je veoma zanimljiv inovativni projekat modularnih bolnica, zbog mnogo ostrva koje ta zemlja ima u svom sastavu, a kako bi uspeli da svom stanovništvu obezbede brzu i kvalitetnu zdravstvenu negu“, kazao je Čadež.

Srpska delegacija je tokom dana nastavila sa aktivnostima predstavljanja potencijala srpske privrede i nauke, a na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Malte Ianom Borgom dogovoreno je povezivanje naučno-istraživačkih zajednica BIO4 kampusa u Beogradu i malteškog naučnog parka, piše u saopštenju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.