Svet

03.05.2017. 11:12

Autor: Nova Ekonomija

Epl prodala u prvom tromesečju 2017. godine manje ajfona

Svet

03.05.2017. 11:12

Američka tehnološka kompanija  Epl prodala je u prvom tromesečju 2017. godine manje pametnih telefona ajfon nego u istom periodu prošle godine, navodi se u najnovijim rezultatima kompanije, prenosi Beta.

Firma sa sedištem u Kaliforniji je saopštila sinoć da je prodala 50,8 miliona ajfon aparata u prvom tromesečju, što je jedan odsto manje u odnosu na isti period prošle godine. 

Direktor Epla Tim Kuk smatra da kupci „pauziraju“ u očekivanju da Epl izbaci novi model ajfona.

Kompanija je saopštila da je u prvom tromesečju 2017. imala neto dobit od 11,03 milijardi dolara, što je rast od gotovo pet odsto, dok su prihodi porasli 4,6 odsto na 52,9 milijardi dolara, ali to je nešto ispod predvidjanja analitičara.

Deonice kompanije pale su gotovo dva odsto u trgovanju na Vol stritu posle zatvaranja, a prethodno su bile na rekordno visokom nivou u očekivanju boljih rezultata.  

Pad prodaje ajfona je nadoknađen uslugama, uključujući Epl Pej, Ajklaud i Ep stor, gde je zabeležen porast prodaje od 18 odsto na sedam milijardi dolara. 

Tim Kuk je rekao investitorima da je zadovoljan nastavkom rasta usluga kao što su Epl mjuzik, Epl TV, Ajtjuns i drugi, ali „zdravlje“ kompanije se realno najviše meri prema uspehu njegovog poznatog pametnog telefona, navodi Bi-Bi-Si (BBC).

Deseta godišnjica ajfona stiže i velika su očekivanja za novi uređaj. Ukoliko ne bude neko veliko poboljšanje investitori će biti zabrinuti, pošto računaju na to da novi ajfon bude veliki hit, a ne samo novi model s malim izmenama.   

Kompanija je takođe smanjila predviđanja za tekuće tromesečje od aprila do juna, gde predviđa prodaju vrednu izmedju 43,5 i 45,5 milijardi dolara, dok se očekivalo da će biti 45,7 milijardi.

Raspoloživa sredstva Grupe su prešla 256 milijardi dolara prema rezultatima za kvartal od januara do marta. Rastu spekulacije da bi kompanija mogla da iskoristi deo tih sredstava za veliku akviziciju i za proširenje svoje imperije dalje od ajfona i drugih uređaja.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.