Srbija

27.09.2024. 10:33

Nova Ekonomija

Autor: Anica Kovačević

Čitaković (WBF): Uskoro raspisujemo novi poziv, nevladinim organizacijama do 15.000 evra

Srbija

27.09.2024. 10:33

Fond za Zapadni Balkan kroz različite programe i treninge nudi podršku civilnom društvu u regionu, a do sada su realizovali 69 projekata, čija je vrednost prosečno bila 30.000 evra. Programski menadžer Fonda za Zapadni Balkan Uroš Čitaković za Novu ekonomiju navodi da se uskoro očekuje raspisivanje novog poziva, na kom će prijavljene organizacije moći da dobiju do 15.000 evra.

WBF je osnovan 2017. godine, a od 2021. godine Evropska unija je aktivna u finansiranju njihovih projekata.

„Cilj Fonda se ogleda u osnaživanju regionalne saradnje i osnaživanju položaja organizacija civilnog društva… ciljevi ostvaruju kroz pružanje treninga i obuka organizacijama, kako bi što bolje sprovodile svoje projekte, bolje apsorbovale novac od donatora, povećale svoju vidljivost i kako bi se osnažile na polju regionalnih aktivnosti„, rekao je Čitaković.

Takođe je istakao i program koji je namenjen pojedinicima (WBF Move Grants), prevashodno usmeren ka povećanju mobilnosti u regionu, „kako bi se što bolje prenela znanja i iskustva“, odnosno kako bi se aktivni članovi zajednica umrežavali.

Čitaković je za Novu ekonomiju naveo i da trenutno pripremaju regionalnu sesija dijaloga na kojoj će se okupiti različite grupe, pre svega predstavnika donatora, civilnog društva, kao i drugih organizacija – koji će kroz zajednički rad pokušati da dođu do smernica i koraka koje je potrebno preduzeti kako bi se poboljšala pozicija organizacija civilnog društva.

Na pitanje gde organizacije zainteresovane za njihove pozive najčešće „greše“ aplikanti, Čitaković je naveo tri ključna problema: upotrebu veštačke inteligencije, loše prezentovanje svojih znanja i manjak kvaliteta partnera na projektu.

Aplicira se isključivo na engleskom jeziku, te stoga neretko aplikanti pribegnu ka veštačkoj inteligenciji koja u ogromnoj meri narušava kvalitet projekata, pa tako postoje oni koji imaju entuzijastične ideje, ali upotrebom veštačke inteligencije bivaju iskasapljeni u celosti.

Kao savet aplikantima, ističe da je potrebno obratiti pažnju i na tehničke detalje, posebno kod razvijanja budžeta, budući da se neretko dešava da aplikanti ne obrate u potpunosti pažnju na određene uslove i limite koji su naznačeni.

Za kraj, Čitaković je poručio da se narednih meseci očekuje otvaranje novog poziva za civilna društva, kao i da ih sve ohrabruje da se prijave i iskoriste mogućnost za razvijanje i umrežavanje.

Evropski projekti: Kako iskoristiti šansu koju nude IPA fondovi?

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.