Srbija

27.09.2024. 16:00

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Obustavljen tender za parking kod nove autobuske stanice, Parking servis zaboravio da naruči pešačke staze

građevinski radnik poravnava svež beton Foto: Pixabay

Srbija

27.09.2024. 16:00

Javno komunalno preduzeće Parking servis Beograd obustavilo je tender za gradnju parkirališta u Bloku 42, zbog propusta u tehničkoj dokumentaciji. Tek nakon podnošenja i javnog otvaranja ponuda, Parking servis je utvrdio da nedostaju – pešačke staze.

Ove staze su trebale da se nalaze ispod unutrašnjeg magistralnog prstena (UMP), a da povežu parking sa pasarelom preko ulice Antifašistčke borbe i dalje sa novom autobuskom i železničkom stanicom.

Naručilac je takođe ustanovio da tehnička dokumentacija nije u svemu izrađena u skladu Pravilnika o tehničkim standardima planiranja, projektovanja i izgradnje objekata, kojima se osigurava nesmetano kretanje i pristup osobama sa invaliditetom, deci i starim osobama.

Lokacija na kojoj treba da se gradi parking nalazi se ispod unutrašnjeg magistralnog prstena i obuhvata dve katastarske parcele na Novom Beogradu (6874 i 5380/16). Na navedenim parcelama, na kojima je planirana izgradnja parkinga, nema objekata, odnosno iste predstavljaju prostor ispod UMP-a.

Planom je predviđeno da parking prostor, putem novoplanirane pristupne saobraćajnice Nova 3, ostvari vezu sa postojećom saobraćajnom infrastrukturom i Ulicom Jurija Gagarina.

Naime, Pravilnikom je regulisano da pristupačno parking mesto treba da ima direktnu pešačku vezu između projektovanog slobodnog prostora za manevar i najbliže pešačke staze, bez izlaska na kolovoz, u skladu sa preporukama datim za pešačke staze.

Tehničkom dokumentacijom, koja je sastavni deo konkursne dokumentacije za ovaj tender, parking mesta za osobe sa invaliditetom su bila postavljena tako da ne ispunjavaju navedeni uslov i nisu projektovane kao veze sa najbližim pešačkim koridorima ka autobuskoj i železničkoj stanici.

U obrazloženju odluke o obustavi navodi se i da na navedene propuste u tehničkoj dokumentaciji i pored zahteva za dodatnim pojašnjenjima, niko od zainteresovanih ponuđača nije ukazao, niti je iste primetio, mada je ovo preduzeće, nekoliko puta, zbog zahteva za dodatnim pojašnjenjima od strane zainteresovanih ponuđača, izvršilo izmene konkursne dokumentacije i produžavalo rok za podnošenje ponuda.

„Kako zbog navedenih propusta Naručioca ponuđači ne mogu da snose posledice, (Parking servis) obustavlja predmetni postupak… jer navedeni razlozi zahtevaju bitnu izmenu u sadržaju tehničke dokumentacije za izvođenje radova na izgradnji parkirališta, i praktično izradu potpuno nove tehničke dokumentacije, kao i izmenu građevinske dozvole kojom bi bila obuhvaćena dalja razrada ovih veza“, navodi se u obrazloženju.

Inače, na obustavljeni tender su pristigle četiri ponude, a najnižu cena za ove radove, koja je iznosila 64,9 miliona dinara bez PDV-a, ponudila je grupa firmi koju čine Bos projekt, DNB consulting, KLM inženjering, Ramonda inženjering, S.P.C. i Welding mont.

Najvišu cenu, od oko 102,5 miliona dinara, ponudile su firme Concord city, Premer Savković i W.D Concord West.

Podsetimo, u Bloku 42 na Novom Beogradu gradiće se parking, odnosno posebno SMS parkiralište, na kojem je projektovano 167 parking mesta.

Za vezu parkinga i Ulice Jurija Gagarina planirana je i izgradnja nove pristupne saobraćajnice „Nova 3“.

Izgradnja ovo parkinga predviđena je Planom detaljne regulacije kompleksa autobuske stanice i železničke stanice u Bloku 42 u Novom Beogradu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.