Srbija

30.09.2024. 13:38

Beta

Autor: Beta

Spoljnotrgovinska robna razmena za do avgusta dostigla 44,85 milijardi evra, deficit veći za petinu

Foto: Paola Felix Meza

Srbija

30.09.2024. 13:38

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije za period januar-avgust ove godine iznosila je 44,85 milijardi evra, što je bilo 3,5 odsto više nego u istom periodu prethodne godine, saopštio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).

Izvezeno je robe u vrednosti od 19,39 milijardi evra, odnosno 1,5 odsto više nego u istio vreme lane, dok je istovremeno uvoz robe bio vredan 25,45 milijardi evra ili 5,1 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Deficit je iznosio 6,06 milijardi evra, što je povećanje od 18,3 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

Pokrivenost uvoza izvozom bila je 76,2 odsto i bila je manja od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 78,8 odsto.

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini.

Zemlje članice Evropske unije činili se 58,9 odsto ukupne razmene.

Drugi po važnosti partner Srbije bile su zemlje CEFTA, sa kojima ima suficit u razmeni od nešto više od dve milijarde dolara, što je bio rezultat uglavnom izvoza žitarica i proizvoda od njih, pića, nafte i naftnih derivata, drumskih vozila i električne energije.

Kako je precizirano, izvoz Srbije u zemlje CEFTA iznosio je 2,9 milijardi evra, a uvoz nešto više od milijardu evra, pa je suficit bio 1,9 milijardi evra, a pokrivenost uvoza izvozom 287,3 odsto.

Posmatrano pojedinačno po zemljama, najveći suficit u razmeni ostvaren je sa zemljama iz okruženja – Crnom Gorom (izvoze se električna energija i lekovi za maloprodaju, a uvoze se najviše električna energija i sušeno meso), Bosnom i Hercegovinom (izvoze se najviše gasna ulja i motorni benzin, a uvozi se električna energija i lignit) i Severnom Makedonijom (izvoz električne energije i električnih provodnika, a uvozi se najviše električna energija i katalizatori na nosaču).

Od ostalih zemalja ističe se i suficit sa Rumunijom, Slovačkom, Bugarskom, Češkom, Švedskom, Hrvatskom.

Najveći deficit bio je u trgovini sa Kinom zbog uvoza telefona za mrežu stanica i laptopova.

Sledi deficit sa: Turskom, Italijom, Nemačkom, Kazahstanom, Azerbejdžanom, Rusijom, Poljskom, Holandijom, Belgijom, Španijom, Slovenijom, Mađarskom, Francuskom, Austrijom, Švajcarskom, Korejom, Danskom, Grčkom, SAD-om.

U avgustu ove godine iz Srbije je izvezeno robe u vrednosti 2,22 milijarde evra, što je 0,4 odsto u odnoso više nego u istom mesecu prethodne godine, a uvoz je iznosio 3,12 milijarde evra, što je povećanje od 13,1 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine.

Računato u evrima, desezonirani indeks avgust/jul 2024. godine pokazao je pad izvoza za 1,6 odsto i rast uvoza za 2,5 odsto, objavio je RZS.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.