Srbija

30.09.2024. 15:57

Beta/RSE

Autor: Nova ekonomija

Radnici „Jure“ peticijom traže da se menadžeru-nasilniku uskrati gostoprimstvo u Srbiji

Leskovac. 01.05.2022. Clanovi Saveza samostalnih sindikata Srbije organizovali su Prvomajski protest u Leskovcu. Okupljanje sindikalaca pocelo je na gradskom trgu, odakle su se uputili ka fabrici „Jura“ gde je i odrzan protestni skup. (BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC)

Srbija

30.09.2024. 15:57

Radnici u korejskoj fabrici „Jura“ u Leskovcu jutros su počeli poptisivanje peticije kojom traže da se korejskom državljaninu Kangu uskrati gostoprimstvo u Srbiji zbog nedavnog incidenta, prilikom kog je bacao stolice i fizički, ali i psihički, povredio dve radnice.

U peticiji se navodi da nadležni organi Srbije „korejskom državljaninu Kangu, menadžeru u fabrici ‘Jura’ u Leskovcu, otkaže radnu dozvolu i uskrate gostoprimstvo u Republici Srbiji, te da sprovedu vanredne inspekcije i nadzor u ‘Juri’ i nalože poslodavcu da obezbedi pristup kadrovskoj službi svim poslodavcima, u cilju ostvarivanja njihovih prava proisteklih iz Zakona i Ugovora o radu“.

Poverenik Samostalnog sindikata „Jure“ Predrag Stojanović kazao je agenciji Beta da poslodavci „raznim trikovima onemogućavaju radnike da potpišu peticiju.“

„Uprkos tome, radnici se potpisuju jer su veoma ogorčeni. Svi su ozlojeđeni. To je upravo taj strah o kome godinama govorim“, kazao je Stojanović.

On je dodao da će sindikat „Jure“, odnosno, njihov advokat iz Beograda, već sutra podneti krivičnu prijavu protiv menadžera, za koga su radnici naveli da je i ranije bio vinovnik sličnih incidenata.

Podsećamo, leskovačka „Jura“ je tokom vikenda saopštila da je suspendovala menadžera fabrike na jugu Srbije zato što je u petak, 27. septembra, prema navodima svedoka, bacao stolice i vikao na dve radnice.

Zaposlene su nakon toga zbog stresa zatražile pomoć u leskovačkoj bolnici.

Stojanović je ranije za ageniciju Beta izjavio da su dve žene imale lekarsku dokumentaciju u kojoj je savetuje da dobiju lakše radno mesto, pa su im dodeljene stolice.

„One su sedele i on je došao i krenuo da viče. Jednu od žena je odvezla hitna, a jednu od njih je pogodila stolica, tačnije okrznula je“, kazao je Stojanović.

Južnokorejska fabrika „Jura“ se i proteklih godina suočavala sa optužbama, poput navoda bivših radnika da su u pogonima nosili pelene zbog ograničavanja odlaska u toalet, te da su otpuštani zbog odlaska na bolovanje.

Sve te optužbe uprava te južnokorejske kompanije je demantovala.

Početkom juna, više stotina radnika Jure štrajkovalo je 19 dana tražeći povećanje plata i toplog obroka.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.