Srbija

08.05.2017. 06:46

N1, Insajder

Autor: Nova Ekonomija

Počela izgradnja Turskog toka koji će snabdevati gasom EU

Srbija

08.05.2017. 06:46

Ruska kompanija Gasprom objavila je početak radova na izgradnji gasovoda Turski tok između Rusije i Turske koji bi trebalo i da snabdeva Evropsku uniju gasom, i koji je simboličan projekat pomirenja između Moskve i Ankare.

„Izgradnja gasovoda Turski tok počela je u Crnom moru, blizu obala Rusije“, saopštio je Gasprom.

„Realizacija projekta se odvija po planu i turski i evropski potrošači imaće do kraja 2019. novu sigurnu rutu za uvoz ruskog gasa“, naveo je generalni direktor Gasproma Aleksej Miler.

Projekat je predstavljen javnosti krajem 2014. godine, u jeku ukrajinske krize, istovremeno kada je Rusija odustala od projekta gasovoda Južni tok koji je trebalo da ide preko Crnog mora, Bugarske i Srbije, a koji je blokirala Evropska unija.

Turski tok je najavljen pošto je ruska strana saopštila da odustaje od Južnog toka, koji je trebalo da prelazi i preko Srbije.

U finansijskom izveštaju rusko-srpskog preduzeća Južni tok za 2015, koje nije ugašeno ni pošto je Rusija odustala od tog projekta, navodi se da će oko 30 miliona evra koje je Srbija uložila u Južni tok biti preusmereno na novi projekat Turski tok.

Srbija i Rusija, međutim, nisu potpisale nikakav dokument prema kom bi Srbija bila deo novog projekta gasovoda.

Podsetimo, Srbija je najskuplje platila da bude deo projekta Južni tok koji je propao.

Ni nakon odustajanja od gradnje Južnog toka, Srbija do danas nije tražila reviziju Energetskog sporazuma u okviru kog je, zbog Južnog toka, NIS prodat ispod cene.

Zbog projekta Južni tok Gaspromu je osim NIS-a ustupljeno i ekskluzivno pravo korišćenja svih rezervi nafte i gasa u zemlji i prepušten je većinski udeo u jedinom domaćem skladištu prirodnog gasa Banatski dvor, od kog zavise cena i sigurnost snabdevanja ovim energentom.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.