Srbija Svet

02.10.2024. 13:48

Autor: Aleksandra Nenadović

Padaju profit i akcije Stelantisa, kompanija ćuti o tome da li će proizvodnja „pande“ biti odložena

Aleksandar Vučić sa Karlošom Tavarešom, i Silvijom Verneti na predstavljanju novog modela električnog automobila fijat grande panda

Foto: Stellantis

Srbija Svet

02.10.2024. 13:48

Akcije Stelantisa (Stellantis), koji treba da počne proizvodnju u Srbiji su u padu i na tržištu u SAD, kao i u Evropi. Problemi se nižu u poslednjim mesecima, od mogućeg štrajka u SAD, preko smanjenog obima proizvodnje u Evropi i u SAD. Stelantis u pisanom odgovoru za Novu Ekonomiju nije želeo da komentariše da li će nastali problemi odložiti serijsku proizvodnju novog Fijatovog modela u Kragujevcu.

Na berzi u Njujorku vrednost akcija Stelantisa prvo je opala za 14 odsto samo tokom ponedeljka, da bi se juče na berzi Euronext akcije blago oporavile – sa 12,4 evra na 12,55 evra po akciji na zatvaranju. Poređenja radi, u petak su akcije Stelantisa na evropskoj berzi vredele 14,55 evra.

Razlog pada je objavljivanje ažuriranih finansijskih smernica za 2024. godinu, u kojima Stelantis sada očekuje maržu operativnog profita između 5,5 i sedam odsto – znatno manje od dvocifrene prognoze koju su investitori očekivali ranije.

Takođe, umesto pozitivnog novčanog toka, sada očekuju negativan novčani tok od pet do dest milijardi evra, navodi se u saopštenju.

Osim što će utrošiti više novca nego što se očekivalo, kompanija je navela i da auto industrija globalno usporava, kao i da konkurencija iz Kine raste.

Stelantis je trebalo i ove godine da krene proizvodnju Fijat „grande panda“ električnog automobila u Kragujevcu, a pojedini mediji su preneli da je početak zakazan za drugu polovinu ove godine.

Prema pisanju portala eKapija, Stelantis kaže da se procedure pokretanja proizvodnje Fijat „grande panda“ modela „odvijaju prema programima prikazanim poslednjih meseci“.

„Nikada nismo govorili o pokretanju proizvodnje početkom oktobra, već u 2024. godini“, naveo je Stelantis u pisanom odgovoru italijanskom portalu Quattroruote.

Kako sada piše Quattroruote, očekuje se da će prvi serijski primerci grande pande izaći iz kragujevačke fabrike u novembru.

U pisanom odgovoru za Novu Ekonomiju iz Stelantisa nisu želeli da komentarišu da li će nastali problemi odložiti operaciju u Kragujevcu.

„Za sada nemamo dalje komentare, pored smernica podeljenih u jučerašnjem saopštenju za javnost, a koje su bile zamišljene da daju globalni pregled našeg poslovanja, a ne da se podele po regionima/tržištima“, navode iz službe za odnose sa javnošću Stelantisa.

U Samostalnom sindikatu Stelantisove fabrike u Kragujevcu ne mogu da potvrde da će serijska proizvodnja električnog automobila „grande panda“ krenuti u oktobru, kako se ranije pominjalo.

„Sada vidim da u fabrici niko ne pominje oktobar. Mi treba da imamo sastanak sa direktorom fabrike, pa ćemo videti da li ćemo dobiti neke precizne informacije“, rekao je za agenciju Beta predsednik sindikata Saša Đorđević.

On je kazao da „za sada nemamo oktobar kao mesec kada će krenuti serijska proizvodnja“.

Po njegovim rečima, u fabrici je 800 zaposlenih što još nije broj radnika koji treba da pokrene serijsku proizvodnju.

„Mi smo još u ‘uzlaznoj fazi’ projekta pred početak serijske proizvodnje, koja će krenuti u nekom narednom periodu, ali ne mogu da u ovom momentu potvrdim da će to biti u oktobru ili kasnije“, rekao je Đorđević.

On je kazao da u Stelantisovoj fabrici u Kragujevcu radnici rade „normalno“ i nema zaposlenih koji su na plaćenom odsustvu.

Stelantis predstavio novi električni automobil Fijat grande panda u Kragujevcu

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.