Srbija

08.05.2017. 16:02

N1

Autor: Nova Ekonomija

Vulin: Za 40 miliona dinara povećan budžet za osobe sa invaliditetom

Srbija

08.05.2017. 16:02

U ovogodišnjem budžetu Ministarstvo rada povećalo iznos novca namenjen za podršku osobama sa invaliditetom za 40 miliona dinara i sada iznosi oko 400 miliona, kaže ministar Aleksandar Vulin.

Osobe sa invaliditetom u Srbiji kao najveće probleme prepoznaju prepreke u obrazovanju, zapošljavanje i dostupnosti, a prioritet je i donošenje Zakona o organizacijama osoba sa invaliditetom, rečeno je danas u Beogradu na skupštini Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije.

„Naša ambicija i cilj je da se potrebe osoba sa invaliditetom i udruženja reglišu na sistemski način, adekvatnim zakonskim rešenjem. Istini za volju postoji jedan broj zakona, ali se nedovoljno primenjuju“, rekao je u pauzi skupštine novinarima predsednik Upravnog odbora Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije (NOOIS) Milan Stošić.

On je kazao da je najvažnije donošenje Zakona o organizacijama osoba sa invaliditetom koji treba, kako je rekao, da izdvoji ove organizacije iz grupe ostalih nevladinih i drugih organizacija.

„Od toga zavisi kakva će biti podrška osobama sa invaliditetom, posebno na terenu. Ima problema u procesu obrazovanja. Postoji zakon o inkluzivnom obrazovanju ali još uvek nisu stvoreni uslovi da osobe i deca sa invaliditetom imaju adekvatnu zaštitu u smislu asistencije i pomagala“, kazao je Stošić.

On je kazao da poslodavci zbog predrasuda i drugih razloga često izbegavaju da zapošljavaju osobe sa invaliditetom.

„Možda treba nekim izmenama Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju ovu stvar promeniti, kao i poresku politiku s obzirom da udruženja (osoba sa invaliditetom) postojećim zakonom plaćaju veliki porez na prostor koji koriste“, kazao je Stošić.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.