Svet

03.10.2024. 15:24

Reuters

Autor: Nova Ekonomija

Ruski sud zamrznuo sredstva američkih banaka JP Morgan i Mellon

Pexels

Svet

03.10.2024. 15:24

Arbitražni sud Moskovske oblasti je zamrznuo sredstva američke banke New York Mellon koju drži ruska filijala Citibank, kao i sredstva JP Morgan Chase koju drži njegova ruska filijala banke Morgan Chase u ukupnom iznosu od oko 372 miliona dolara, prenosi Rojters.

U odluci suda se navodi da je akciju pokrenuo zamenik ruskog tužioca „u odbranu interesa Ruske Federacije“ u vezi sa povlačenjem licence od strane ukrajinske centralne banke za MR banku, sa planovima da se banka ukine do 2025. godine.

Tužilaštvo je krajem prošlog meseca pokrenulo akciju protiv ukrajinskih regulatora i dve američke banke – Bank of New York Mellon i JP Morgan Chase Bank, priznajući tu akciju kao „eksproprijaciju“ imovine MR banke – ukrajinske podružnice najveće ruske banke Sberbanke. Kako je navedeno, ova akcija povredila zakonite interese države.

Tužilaštvo je tražilo priznavanje 121 miliona dolara koje je MR banka stavila na račun JP Morgan Chase kao zakonito vlasništvo Sberbanke i 251 milion dolara na račun Bank of New York Mellon – što ukupan iznos štete od 372 miliona dolara.

Prema sudskim dokumentima, akcija je dovela do toga da je Sberbanci uskraćena sudska kontrola nad svojom filijalom i pravo da raspolaže svojim prihodima, što znači da je država „izgubila mogućnost da obezbedi sopstvene prihode od delatnosti MR banke u inostranstvu“.

I Sberbanka i JP Morgan odbili su da komentarišu tužbu suda.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.