Srbija

04.10.2024. 13:17

Razvojna agencija Srbije

Autor: Nova ekonomija

Program „Srbija i EU – Oprema za privredu“: Ključ ka unapređenju tehnološkog razvoja srpskih preduzeća

Foto: RAS

Srbija

04.10.2024. 13:17

Program „Srbija i EU – Oprema za privredu“, jedna od vodećih inicijativa Ministarstva privrede Republike Srbije i Razvojne agencije Srbije, već više od deset godina pruža značajnu podršku domaćim preduzećima u jačanju njihovih tehnoloških kapaciteta. Pokrenut 2013. godine, ovaj program je, uz podršku Evropske unije, dodatno unapređen 2022. i 2023. godine, čime je postao ključni resurs za privredni napredak.

Kroz bespovratna sredstva u iznosu od 26,9 miliona evra, više od 1.200 privrednih subjekata širom Srbije imalo je priliku da modernizuje svoje poslovanje, unapredi proizvodne procese i postane konkurentnije kako na domaćem, tako i na međunarodnom tržištu.

Jedan od uspešnih korisnika ovog Programa je kompanija „4M specijalni alati”, koja se bavi obradom metala i snabdevanjem mnogih multinacionalnih kompanija.

Milorad Četnik, direktor ove porodične kompanije koja danas zapošljava 60 radnika, naglašava da je uz pomoć sredstava iz Programa „Srbija i EU – Oprema za privredu“ uspešno implementirao solarne panele, što je donelo višestruke koristi za kompaniju.

„Solarni paneli koje smo instalirali na hali 4M smanjili su naše troškove električne energije za 20%. Ono što je za nas bilo veoma bitno jeste i da doprinesemo ekološkoj održivosti, kao i smanjenju emisije ugljen-dioksida“, ističe Četnik.

Program „Srbija i EU – Oprema za privredu“ omogućava privrednicima sufinansiranje nabavke nove proizvodne opreme, što direktno utiče na unapređenje njihove produktivnosti.
Kompanija „4M specijalni alati” naglašava važnost saradnje sa državnim institucijama: „Imamo odličnu komunikaciju sa Ministarstvom privrede i Razvojnom agencijom Srbije. Preporučujem svim preduzećima da održe blisku saradnju sa ovim institucijama jer su to ključni partneri u razvoju domaće privrede.“

Pored investicija u modernu tehnologiju, „4M specijalni alati” gradi budućnost uz mlade stručnjake, čime osigurava dugoročan razvoj i izlazak na evropsko i svetsko tržište.

Za više informacija o programu „Srbija i EU – Oprema za privredu“ i mogućnostima za vašu kompaniju, posetite zvanične sajtove Ministarstva privrede Republike Srbije i Razvojne agencije Srbije:

www.preduzetnistvo.gov.rs

www.privreda.gov.rs

www.ras.gov.rs

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.