Srbija

04.10.2024. 15:05

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

„Beograd na vodi“ međunarodnim konkursom traži rešenje za novi Muzej Nikole Tesle

Foto: Beograd na vodi

Srbija

04.10.2024. 15:05

Kompanija „Beograd na vodi“ (Belgrade Waterfront) raspisao je međunarodni konkurs za novo arhitektonsko rešenje zgrade u koju će se preseliti muzej Nikole Tesle. Novi prostor tog muzeja biće u zgradi nekadašnje Fabrike hartije Milana Vape, poznatoj i kao zgrada Jugošpeda, u Bulevaru vojvode Mišića u Beogradu na vodi.       

Zgrada prve srpske fabrike papira, a u koju će se preseliti muzej, nalazi se na parceli od 7.200 kvadrata i na dva sprata raspolaže sa više od 8.400 kvadrata.

Ova fabrika, koja je podignuta nakon Prvog svetskog rata 1924. godine, i dalje će ostati spomenik kulture pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda.

Zgrada će nakon predviđene adaptacije biti prilagođena potrebama muzeja u kom će biti izložena celokupna zaostavština jednog od „najvećih umova svih vremena –  a ne samo delimična kao što je to dosad bio slučaj na postojećoj adresi u Krunskoj ulici“, piše u saopštenju Beograda na vodi.

Belgrade Waterfront poziva sve zainteresovane iz Srbije i inostranstva da se prijave na konkurs od 4. oktobra do 17. decembra 2024. godine. Krajnji rok za slanje koverte je 17.12.2024. godine do 23:59 časova.

„Na konkursu se traži rešenje kojim će se sačuvati istorijska vrednost jednog od najočuvanijih i najznačajnijih objekata industrijske arhitekture u Srbiji i kreirati prostor za veoma bogatu i sadržajnu muzejsku postavku, posvećenu jednom od najvećih pronalazača modernog doba“,  ukazuje se u saopštenju.

Konkursna lokacija obuhvata prostor u površini od oko 1,18 hektara, na uglu Bulevara vojvode Mišića i Bulevara Vudroa Vilsona, u okviru urbanističkog bloka 29 koji je definisan Prostornim planom područja posebne namene uređenja dela priobalja grada Beograda – područje priobalja reke Save za projekat „Beograd na vodi“.

U programu konkursa se navodi da ukoliko do utvrđenog roka pristigne najmanje deset radova i, ukoliko isti zadovoljavaju propozicije konkursa, dodeliće se nagrade u ukupnom iznosu neto nagradnog fonda od 120.000 evra prema sledećoj raspodeli: prva nagrada 60.000 evra, druga nagrada 40.000 evra, treća nagrada 20.000 evra.

Žiri će vrednovati konkursna rešenja na osnovu sledećih kriterijuma: 1. usaglašenost sa uslovima zaštite kulturnog nasleđa, 2. prostorni koncept i arhitektonski izraz, 3. funkcija i organizacija prostora unutar objekta i otvorenog prostora, 4. originalnost i inovativnost, 5. estetski doprinos, 6. održivost rešenja u kontekstu ekološke i energetske efikasnosti, 7. ekonomičnost rešenja u izvođenju i eksploataciji.

Konkursna dokumentacija se može preuzeti OVDE, a stručni žiri će pobednika proglasiti najkasnije 31. decembra ove godine.

 

Planom Vlade Republike Srbije „Skok u budućnost – Srbija EXPO 2027“, planirana je realizacija preko 300 različitih projekata širom Srbije u svetlu realizacije Međunarodne specijalizovane izložbe EXPO 2027. godine.

Kao jedan od projekata navodi se i izgradnja i rekonstrukcija postojećih muzeja u cilju unapređenja kulturne scene Beograda i Srbije.

Planirana nova muzejska četvrt u Beogradu, nalaziće se na potezu od Savskog trga ka Resavskoj ulici i Mostarskoj petlji.

Planirana su četiri nova muzeja i to: Istorijski muzej Srbije, Dečji muzej, Muzej Nikole Tesle i Muzej grada Beograda.

Prva tri napred navedena muzeja, nalaze se u okviru projekta „Beograd na vodi“, koji se realizuje prema Prostornom planu područja posebne namene uređenja dela priobalja grada Beograda – područje priobalja reke Save za projekat „Beograd na vodi“

 

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.