Svet

04.10.2024. 16:07

Autor: Nova Ekonomija

EU izglasala carine do 35 odsto za EV poreklom iz Kine

Odluka treba da stupi na snagu u okotobru...

Foto: Pixabay

Svet

04.10.2024. 16:07

Zemlje članice Evropske unije (EU) glasale su danas za uvođenje carina na električne automobile uvezene iz Kine, uprkos protivljenju Nemaca, koji strahuju od kontramera i čija automobilska industrija prodaje trećinu vozila u ovoj azijskoj zemlji, prenosi Beta.

Evropska komisija (EK) sada ima odrešene ruke da na porez od 10 odsto, koji je već na snazi, dodatno naplati i do 35 odsto na električna vozila kineske proizvodnje.

Kompenzacione carine trebalo bi da stupe na snagu krajem oktobra.

Evropska komisija je u saopštenju za javnost pozdravila današnju odluku kojom je „dobila neophodnu podršku od država članica“. EK takođe naglašava da su Brisel i Peking nastavili dijalog kako bi pokušali da pronađu rešenje putem pregovora.

Kina, međutim, osuđuje pristup koji smatra da je protekcionistički, dok je ranije već reagovala pokretanjem istraga prehrambenih i alkoholnih proizvoda koje uvozi iz EU.

Kineska privredna komora pri EU izrazila je „duboko razočarenje“ nakon glasanja u Briselu i pozvala EU da „odloži primenu carina i da da prednost dijalogu“.

Nemačka je, zajedno sa Mađarskom, Slovačkom, Slovenijom i Maltom, glasala protiv carinskog plana Komisije, ali nije uspela da prikupi većinu neophodnu da ga poništi.

Carine su dobile podršku deset država članica uključujući Francusku, Italiju i Poljsku. Dvanaest drugih je bilo uzdržano, uključujući Španiju i Švedsku, koje su ipak izrazile svoje nezadovoljstvo.

Orban negoduje: Evropska ekonomija će umreti zbog trgovinskog rata sa Kinom

EU rizikuje da uđe u „ekonomski hladni rat“ sa Kinom, izjavio je tim povodom mađarski premijer Viktor Orban.

„Ono što nas teraju da radimo, ono što radi Evropska unija, je ekonomski hladni rat. To je nešto najgore što može da se desi Evropi. Ako se ovo nastavi, evropska ekonomija će umreti“, rekao je Orban.

EU je u julu uvela privremene tarife do 37,6 odsto na električna vozila proizvedena u Kini. Peking je, kao odgovor, u avgustu podneo žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji, navodeći da carine krše pravila organizacije i podrivaju globalnu saradnju po pitanju klimatskih promena.

Kina je u međuvremenu takođe pokrenula istrage o izvozu francuskog konjaka, svinjskog mesa i mlečnih proizvoda iz EU.

Istrage su izazvale bojazan od trgovinskog rata.

Nova Ekonomija je pratila problem uvođenja carina od strane bloka prema Kini, a više o ovom problemu dostupno je OVDE.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.