Tech

05.10.2024. 11:24

Finance

Autor: Nova ekonomija

Microsoft planira revoluciju u korišćenju računara – evo i kako

micorsoft Foto: Pixabay

Tech

05.10.2024. 11:24

Microsoft nastoji da promeni način na koji komuniciramo sa računarima, uvodeći novu funkciju pod nazivom Copilot Voice, koja omogućava korisnicima da govore sa svojim računarom i dobijaju odgovore od njega. Ova tehnologija deo je najnovijeg ažuriranja Microsoftove Copilot AI platforme, a cilj je da korisnici imaju prirodan dijalog sa svojim računarom.

Copilot Voice je osmišljen da ponudi napredne mogućnosti prepoznavanja govora, značajno nadmašujući funkcije kao što su Siri ili Alexa. Koristeći najnaprednije AI modele, Copilot Voice omogućava korisnicima da obavljaju zadatke, kao što su kreiranje grafikona u Excelu ili dobijanje saveta tokom igranja Xbox igara, jednostavno izgovarajući zahteve.

Pored toga, Copilot Vision je još jedna zanimljiva opcija koja omogućava da AI prati šta korisnik radi na ekranu i daje predloge ili odgovara na pitanja u vezi sa sadržajem.

Na primer, korisnik može pregledati listu filmova na Rotten Tomatoes, a Copilot će pružiti preporuke na osnovu korisnikovih preferencija. Ova funkcija je trenutno dostupna samo određenom broju Copilot Pro korisnika, ali će u budućnosti postati dostupna svim korisnicima, piše Finance.

Iako su ove inovacije impresivne, Microsoft se suočava sa velikom konkurencijom u AI sektoru, posebno od strane Google i Apple, koji takođe razvijaju sopstvene AI pomoćnike.

Microsoft Copilot je prvenstveno fokusiran na PC platformu, dok korisnici provode više vremena na pametnim telefonima, gde dominiraju Google i Apple. To postavlja Microsoft u nepovoljan položaj, s obzirom na manju upotrebu laptopova i desktop računara u odnosu na mobilne uređaje.

Microsoft se, međutim, oslanja na svoju saradnju sa OpenAI, kreatorom ChatGPT-a, što mu daje značajnu prednost u razvoju AI alata. Ali, ako ne uspe da brzo privuče pažnju potrošača i postane dominantan na tržištu, Copilot AI tehnologija mogla bi postati još jedan neuspeh, poput nekadašnjeg Microsoftovog asistenta Clippy.

Microsoft zbog kritika korisnika ipak ne ukida Control Panel

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.