Srbija

11.05.2017. 12:19

Autor: Nova Ekonomija

EK: Srbija će ove godine imati privredni rast 3,2 odsto

Srbija

11.05.2017. 12:19

Srbija će ove godine imati privredni rast 3,2 odsto, a u 2018. će 3,6 odsto, pri čemu se sledeće godine može očekivati i mali budžetski suficit, navodi se u danas objavljenoj prolećnoj ekonomskoj prognozi Evropske komisije, u kojoj se u glavne rizike ubrajaju geopolitičke tenzije i nedovršene reforme. 

„Sa ovim ritmom fiskalne konsolidacije predviđa se da će državni dug biti u snažnom padu i pasti ispod 70 odsto BDP u 2018. godini“, navodi se u prognozi.

Evropska komisija je privedni rast Srbije revidirala naviše u odnosu na jesenju prognozu, predviđanje za ovu godinu povećano je za 0,2 procentna poena, a za 2018. za 0,3. 

Kao glavni rizici za dobre ekonomske rezultate navode se osetljivost srpske privrede na promenu kretanja na medjunarodnom nivou međunarodnih tokova kapitala, monetarnih politika glavnih centralnih banaka i kretanja cena robe na svetskim tržištima, ali i geopolitičke tenzije i ritam reformi unutrar zemlje 

„Geopolitičke tenzije, uključujući i u regionu okruženja zemlje, nisu zanemarljive i mogle bi da podriju investicionu i izvoznu tažnju“, navodi se u prognozi, uz ocenu da se unutar zemlje rizici odnose na ritam planiranog nastavka strukturnih reformi koje pogoduju rastu i zadržavanje dobrog paketa politika u fazi rasta poslovnog ciklusa. 

Fiskalni rizici takodje i dalje postoje usled povećanih pritisaka za potrošnju, kao i zbog toga što povećanje prikupljanja prihoda još nije dovoljno institucionalizovano.

„Potrebe za refinansiranjem i plaćanje za kamate su značajni. Dinamika duga i njegovog servisiranja podložna je uticaju fluktuacija deviznog kursa, a strukturne reforme od značaja za fiskalni balans nisu završene i predstavljaju stalni izvor neizvesnosti“,  navodi se u prognozi. 

Dodaje se i da će jaka unutrašnja tražnja pogurati uvoz, usled čega će neto izvoz imati negativni doprinos privrednim rastu. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.