Tech

11.10.2024. 09:57

Autor: Nova ekonomija

Šta bi „razbijanje“ Google-a značilo za industriju, a šta za korisnike?

Tech

11.10.2024. 09:57

Ministarstvo pravde SAD razmatra kako da smanji tržišnu dominaciju kompanije Google, nakon sudske odluke da je njihov servis onlajn pretrage u položaju monopoliste. Jedan od predloženih načina za suzbijanje Google-ove dominacije i poboljšanja konkurencije jeste razbijanje poslovanja ove firme na više (možda već postojećih) podružnica.

Prema najnovijim preporukama Ministarstva pravde, predložene mere uključuju restrikcije koje bi obuhvatile promene u ugovorima, zabranu diskriminacije proizvoda, kao i povećanje interoperabilnosti podataka.

Ove promene su usmerene ka onemogućavanju Google-a da koristi proizvode kao što su Chrome, Google Play i Android za unapređivanje svojih usluga na račun konkurencije, piše CNBC.

Jedna od najpopularnijih opcija koja se razmatra je uvođenje takozvanog „ekrana izbora“, koji bi omogućio korisnicima da biraju između različitih pretraživača interneta, čime bi se smanjila zavisnost od Google-ove pretrage.

Takođe, ograničenja bi mogla obuhvatiti zabranu postojećih dogovora sa Apple-om i Samsungom, koji omogućavaju Google-u da bude podrazumevani pretraživač na njihovim uređajima – ekskluzivitet koji je kompanija plaćala milijarde dolara godišnje.

U slučaju da dođe do razbijanja, najverovatnije bi se zahtevalo da Google ukine ekskluzivne ugovore i olakša korisnicima prelazak na druge pretraživače.

Prema nekim stručnjacima, potpuna dezintegracija Google-a, kao što je izdvajanje Chrome-a ili Android-a iz matične kompanije, manje je verovatna opcija, iako je Ministarstvo pravde razmatra kao jednu od mogućih mera.

Takođe, Ministarstvo pravde je predložilo da Google mora učiniti svoje podatke dostupnim konkurenciji, uključujući podatke iz svojih pretraga, AI funkcionalnosti i rangiranje oglasa, što bi moglo značajno uticati na ekosistem pretrage.

Ako bi ove mere bile sprovedene, Google-ova kontrola nad distribucijom digitalnih usluga bila bi drastično umanjena.

Ministarstvo pravde SAD ističe da je cilj ovih promena sprečavanje Google-a da i u budućnosti kontroliše tržište kao što to čini danas.

Za korisnike, to bi moglo značiti veću slobodu pri izboru pretraživača, kao i bolju zaštitu podataka, dok bi za konkurente to otvorilo vrata za veću tržišnu utakmicu.

Ažuriranje uzrokovalo probleme na starijim Samsung Galaxy telefonima

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.