Srbija

15.05.2017. 06:45

B92

Autor: Nova Ekonomija

Proizvodnja heljde dobar posao od kojeg može lepo da se zaradi

Srbija

15.05.2017. 06:45

Dok mnogi heljdino brašno koriste tek ponekad, meštani Zlatara gotovo svakednovno na trpezi imaju domaću heljdopitu.

Sve je više pekara koje je nude u svom asortimanu, ali samo se na Zlataru ona tradicionalno sprema.

Kod Purić Jekoslava ni priprema ali ni proizvodnja heljde se nije menjala deceijama. Ovde se ona prenosi s kolena na koleno. 

On je nakon studija odlučio da znanje koje je sticao, primeni na strmim i divljim terenima. Najpre je posejao na manjim površinama heljdu, u vreme kada o tome niko nije razmišljao, da bi to postala njegova tradicija. 

Prošle godine ovu kulturu je imao posejano na 24 hektara. Zbog plodoreda ali i opredeljenja da otpočne organsku proizvodnju, pored heljde otpočeo je gajenje i spelte… 

Sve što proizvede na 70-tak hektara, samelje u svom mlinu i proizvodi brašno. Iskoristi celu biljku, od onoga što bi drugi bacili ovaj domaćin pravi jastuke od heldjinih ljuspica koje nudi turistima sa problemima od raznih alergija, nesanice, bolu u leđima i glavobolji. 

Zahvaljujući turističkoj organizaciji Zlatara, za heljdino brašno Purić Jekoslava čulo se i u Rusiji, susednim zemljama ali i širom Evrope. 

Ali mnogi će potvrditi da je najlepše jesti heljdopitu upravo na terenu gde se heljda i proizvela.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.