Tech

10.10.2024. 16:57

Autor: Nova Ekonomija

Kako je Meta postala AI gigant

Foto: Pixabay

Tech

10.10.2024. 16:57

Kada se pomene Meta, prva asocijacija su najčešće Facebook ili Instagram, ali u poslednje vreme, kompanija se sve više ističe kao lider u oblasti veštačke inteligencije. Meta se sada nalazi rame uz rame sa tehnološkim gigantima kao što su OpenAI, Microsoft, i Google, zahvaljujući uspehu svojih AI modela, poznatih pod imenom Llama.

Meta koristi Llama modele u brojnim aplikacijama, uključujući Facebook, Instagram i WhatsApp, dok mnogi biznisi, kao što su Accenture i Goldman Sachs, takođe koriste Llama tehnologiju za razvoj sopstvenih AI rešenja. Ono što je posebno interesantno je da Meta omogućava pristup ovim modelima kao open-source softveru, što ih čini dostupnim developerima širom sveta.

Za razliku od zatvorenih sistema, poput OpenAI GPT modela, Meta omogućava da njeni Llama modeli budu otvoreni za modifikacije. Ovaj pristup pomaže da se stvori šira zajednica programera koji mogu da prilagode i unaprede softver prema sopstvenim potrebama.

Iako su AI ratovi tek počeli, Meta je postavila temelje za dugoročan uspeh, kako kroz poboljšanje sopstvenih proizvoda, tako i kroz otvorene AI modele koji donose brojne prednosti za treće strane. Mark Zakerberg, izvršni direktor Meta-e, izjavio je da očekuje da će ovi modeli doneti značajan prihod u budućnosti, posebno kada kompanije poput Microsoft-a ili Amazon-a počnu da prodaju usluge bazirane na Meta-inim AI rešenjima.

Iako Meta ostvaruje značajne pomake, OpenAI, Google i Anthropic ne odustaju. Ove kompanije, zahvaljujući partnerstvima sa tehnološkim gigantima, imaju resurse da nastave sa unapređenjem svojih modela, dok Meta sa preko 3,27 milijardi dnevno aktivnih korisnika širom svojih aplikacija ima sopstvene adute.

Meta se pozicionirala kao ključni igrač u svetu veštačke inteligencije, ali AI industrija je još uvek u početnim fazama, i borba za vrhunsko rešenje tek počinje.

Meta zatvara VR studio „Ready at Dawn“ godinu dana od akvizicije

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.