Srbija

10.10.2024. 17:40

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Uskoro poziv za prijave poljoprivrednika koji obrađuju zemlju – kako bi imali prava na subvencije

Njiva sa kukuruzom u Vojvodini Foto: Nova ekonomija

Srbija

10.10.2024. 17:40

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede najavilo je da će 15. oktobra biti raspisan javni poziv za evidentiranje faktičkog obrađivanja poljoprivrednog zemljišta i da će trajati do 15. novembra.

Od tog datuma poljoprivrednicima će biti omogućeno da obave evidentiranje poljoprivrednog zemljišta koje faktički obrađuju, a bez regulisanog pravnog osnova sa pretpostavljenim vlasnikom.

Evidentiranje će biti moguće putem portala eAgrar – Elektronski Registar Poljoprivrednih Gazdinstava (eRPG) na Internet adresi https://erpg.eagrar.gov.rs/.

Agroekonomista Milan Prostran kaže za Novu ekonomiju da se ovakvo evidentiranje uvodi da bi moglo da se kontroliše davanje sredstava za one površine obradivog zemljišta koje se stvarno u funkciji, a ne za one koje sa stanovišta vlasništva i Geodetskog zavoda pripadaju nekom subjektu, a zapravo stoje u parlogu, odnosno uopšte se ne obrađuju.

Prostran podseća da je Ministarstvo već ranije najavilo da neće moći da ostvaruju prava na subvencije po hektaru obradivog zemljišta – oni koji ga ne obrađuju. „Neko može da ima vlasništvo nad nekom površinom, ali da ništa nad njom ne seje, niti da ore to zemljište“, navodi Prostran.

„Vi kada se prijavljujete, vi ste odgovorni za davanje podataka, s tim što ćete biti kontrolisani od strane republičke poljoprivredne inspekcije da li je to što ste prijavili da obrađujete – da li to stvarno i radite“, rekao je on.

Primera radi, ranije je bilo slučajeva da neko po osnovu vlasništva nad obradivim poljoprivrednim zemljištem, prijavi da ima pet hektara zemlje i onda od države dobija pare za tih pet hektara – ali su onda inspekcije na nekim mestima utvrđivale da su praktično dobili novac za površine koje se uopšte ne obrađuju, stoje van funkcije.

Ustanovilo se da je bilo korisnika subvencija po hektaru i onih poljoprivrednih gazdinstava koji nisu svoje zemljište obrađivali.

„Ovde je suština da dobijate novac iz budžeta za poljoprivredno zemljište koje je u funkciji, koje se obrađuje“, rekao je Prostran.

Prostran ukazuje da je propisom utvrđeno i da pravo na subvencije neće moći koristi onaj koji u zakup.

„Ako imate na primer 10 hektara zemlje, ali ste ga dali nekom komšiji da radi, nećete imati pravo da ostvarujete pravo na subvencije“, rekao je on.

„Vi već ostvarujete neki prihod od davanja zemljišta u zakup, to se nekada zvala arenda, toga je zvek bilo. (Na primer) ukoliko nemate čime da obrađujete zemljište, ako ste ostarili, vi jednostavno vašu zemlju date nekom komšijji da to rad, ali vam on ta to daje nadoknadu – kao što i država daje svoje zemljište u zakup, i uzima za to pare“, rekao je Prostran.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.