Srbija

22.10.2024. 15:13

Autor: Nova Ekonomija

Srbija se pridružila Globalnoj alijansi za baterije

Srbija

22.10.2024. 15:13

Srbija se nedavno u Hamburgu pridružila Globalnoj alijansi za baterije GAB (Global Battery Alliance) kako bi se uključila u pokret koji se bavi odgovoranim i pravednim lancom snabdevanja i vrednosti po pitanju baterija.

To znači da i ako bi se u Srbiji rudario litijum, proizvodi dobijeni od ovog metala iz Jadra, a tu su i baterije, morale bi da imaju svoj baterijski pasoš u kome su navedeni detalji o poreklu i načinu proizvodnje. Uostalom i Evropska unija je donela zakon o baterijskom pasošu, pa će od februara 2027. za sve EV i industrijske baterije na tržištu EU biti potreban jedinstveni pasoš baterije.

GAB je nezavisna inicijativa sa više zainteresovanih strana nastala u Belgiji 2022. godine je neprofitna organizacija, sudeći po zvaničnoj internet strani.

Od kompanija koje podržavaju ovu incijativu, kako je listirano na internet strani alijanse, tu su BASF SE, BMW, ENEL, Ernst & Young, EUROBAT, SIEMENS, Tesla,), nekoliko kompanija iz Kine, ali i nama najpoznatiji u lokalu Rio Tinto. Ovu oraganizaciju podržavaju i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Svetska banka i Unicef. Što se tiče zemalja i pojedinačni vlada koje podržavaju ovu incijativu, tih podataka nema na insternet prezentaciji.

GAB je, prema zvaničnoj prezentaciji,  javno-privatna platforma za saradnju osnovana 2017. na Svetskom ekonomskom forumu, a uspostavljena kasnije u Belgiji, kako bi pomogla u uspostavljanju održivog lanca vrednosti baterija do 2030. godine.

GAB okuplja 170 vodećih međunarodnih organizacija, nevladinih organizacija, aktera iz industrije, akademika i više vlada kako bi se kolektivno uskladili u pred-konkurentskom pristupu, kako bi pokrenuli sistemske promene duž celog lanca vrednosti.

Kako kažu iz ovog udruženja,  brzo povećanje proizvodnje baterija – ključno za borbu protiv klimatskih promena – takođe predstavlja izazove u vezi sa ekstrakcijom sirovina za baterije, proizvodnjom i upravljanjem životnim ciklusom. Njihova vizija razmatra kako bi saradnja više zainteresovanih strana u lancu vrednosti baterija mogla da se bavi i ublaži svaki od ESG rizika (životna sredina, društvo i upravljanje) i uspostavi put za postizanje održivog i odgovornog lanca vrednosti baterija do 2030. godine.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.