Tech

12.10.2024. 10:55

CNET

Autor: Nova Ekonomija

Ilon Mask konačno predstavio Tesla autonomni robotaksi

Foto: Pixabay

Tech

12.10.2024. 10:55

Na događaju pod nazivom „We, Robot“ održanom u Los Anđelesu, Ilon Mask je predstavio Tesla robotaksi, najavljujući novu eru autonomnog transporta. Ovaj futuristički automobil dolazi bez volana i pedala, koristi veštačku inteligenciju za navigaciju, a cena će biti ispod 30.000 dolara.

Mask je istakao da će Tesla robotaksiji ući u proizvodnju pre 2027. godine, ali je naglasio da će sve zavisiti od odobrenja regulatora.

Prvi koraci ka autonomiji počinju već sledeće godine, kada će Tesla modeli 3 i Y u Teksasu i Kaliforniji početi s testiranjima bez nadzora vozača.

Mask je optimističan kada je u pitanju ova tehnologija, ali je priznao da je previše optimističan u vezi s rokovima, te je nagovestio da bi potpuno autonomni robotaksi mogao biti dostupan tek 2026. godine, piše CNET.

Pored robotaksija, Mask je otkrio i novi autonomni Robovan, koji može prevoziti do 20 putnika i robe. Ova vozila su tokom događaja vozila po studiju, pokazujući sposobnost autonomne navigacije.

Mask je naglasio da će autonomna vozila doneti značajne promene u transportu, omogućavajući ljudima da iskoriste vreme dok putuju za druge aktivnosti, poput gledanja filmova ili rada na mobilnom uređaju.

Tesla već neko vreme radi na funkciji Full Self-Driving (FSD), ali ova tehnologija još uvek zahteva prisustvo vozača.

Iako je FSD daleko napredniji od trenutnog autopilota, koji nudi osnovne funkcije poput automatskog upravljanja i kontrole brzine, Tesla još nije ispunila svoje ambiciozne planove o potpuno autonomnim vozilima.

Mask je prvi put najavio ideju o floti robotaksija još 2019. godine, s ciljem da do kraja 2020. na putevima bude milion ovih vozila. Taj cilj nije ostvaren, ali je Mask uveren da će Tesla uskoro nadoknaditi kašnjenje.

Lansiran Grok-2, omogućava kreiranje slika na društvenoj mreži X

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.