Srbija

14.10.2024. 16:42

Autor: Nova Ekonomija

Država odobrila Telekomu novo zaduženje od 400 do 850 miliona evra

Direktor Telekoma od 2022. godine najavljuje ovo zaduženje na inostranim berzama

FOTO: Nova ekonomija

Srbija

14.10.2024. 16:42

Skupština akcionara Telekoma Srbija podržala je danas na vanrednoj sednici odluku o emisiji dugoročnih, neobezbeđenih i nesubordiniranih obveznica Telekom Srbija a.d. Beograd, prenosi portal Biznis.rs.

Telekom je tako dobio podršku akcionara da kvalifikovanim investitorima na međunarodnom finansijskom tržištu ponudi korporativne obveznice u vrednosti od 400 do 850 miliona evra ili odgovarajućem iznosu u američkim dolarima.

Evroobveznice se izdaju kao hartije od vrednosti koje su vid zaduživanja preduzeća, kao i država, a mogu biti denomirane u evrima, dolarima ili drugim valutama.

Prema ranijim najavama kompanija još od 2022. želi da emituje ove obveznice i to na berzama u Frankfurtu ili Luksemburgu.

Većinski akcionar Telekoma Srbija, sa udelom od 58,11 odsto je Republika Srbija, kompanija je vlasnik 20 odsto, a ostatak od 21,89 odsto je u vlasništvu fizičkih lica.

Refinansiranje nepovoljnih kredita

Generalni direktor Vladimir Lučić je u intervjuu ponovio da kada je reč o korporativnoj obveznici, „Telekomu Srbija nije cilj da povećava dug već da refinansira deo manje povoljnih kredita“.

Na tajming emisije, kako je tada naglasio, „danas utiču brojne globalne neizvesnosti“.

„Sam tajming emitovanja zavisiće od naše i procene partnera u ovom procesu, a to je Bank of America, ali može se desiti već do kraja oktobra ili u prvom kvartalu naredne godine. Za razliku od 2022. godine, ovoga puta je sigurno da ćemo dobiti rejting, izaći na berzu i plasirati obveznicu – sve ostalo je stvar određivanja pravog tajminga i poštovanja berzanskih procedura“, precizirao je Lučić.

Osim podrške Skupštine akcionara, kako objašnjava Lučić, potreban je kreditni rejting barem dve od tri globalne rejting agencije – S&P Global Ratings, Moodys ili Fitch, a zatim sledi izlazak na berzu i emitovanje obveznice.

Prema njegovim rečima, diversifikacija izvora finansiranja je uvek dobra, a dobijanje kreditnog rejtinga i izlazak na berzu može doneti samo dobro kompaniji kao što je Telekom. Kako je u intervjuu rekao Lučić,  država je i sama dobila investicioni rejting, pa se to pozitivno odražava i na Telekom.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.