Srbija

18.05.2017. 16:19

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Spaskovski: Moguća arbitraža protiv kanadske kompanije koja je izgradila topionicu bakra

Srbija

18.05.2017. 16:19

Generalni direktor Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor Blagoje Spaskovski najavio je mogućnost arbitražnog postupka protiv kanadske kompanije SNC Lavalin koja je izgradila novu topionicu bakra.

„Ne može se prenebreći činjenica da se u tek izgrađenoj fabrici sumporne kiseline 2015. godine desio požar“, rekao je Spaskovski na sastanku s predstavnicima EDC banke, kreditora nove topionice i fabrike sumporne kiseline, i nezavisnim inženjerima o reviziji projekta sa tehnološkog, ekološkog i ekonomskog aspekta.

„Požar je naneo ogromnu štetu i ostavio velike posledice po rad RTB-a Bor. Te posledice se i danas osećaju zahvaljujući neprofesionalnom ponašanju SNC Lavalina, kanadske firme koja je bila glavni nosilac posla“, naveo je Spaskovski.

U ime nadzornika nad projektom je nekadašnji visoki funkcioner SPS-a Branislav Ivković rekao da će Građevinski fakultet u Beogradu do kraja maja sačiniti analizu koja treba da pokaže da li se isplati arbitraža u Parizu i zahtev za naknadu štete od kanadskog SNC Lavalina.

On je dodao da je „materijal u pripremi“ i analiziraće ga radna grupa Vlade Srbije.

Predstavnici banke EDC su danas posetili RTB i izrazili zadovoljstvo kvalitetom vazduha u Boru. Izgradnja modernog postrojenja čija je izgradnja započela 2011. godine koštala je 250 miliona evra, kredit je odobrila kanadska EDC banka, a garant je bila država Srbija.

Vlada Srbije je za završetak izgradnje uplatila je RTB-u dodatnih 30 miliona evra.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.