Srbija

22.10.2024. 14:42

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Fudbalskom i košarkaškom savezu Srbije još pet miliona evra od države – diskreciono

Pixabay

Srbija

22.10.2024. 14:42

Košarkaški savez Srbije (KSS) biće dotiran sa još 354 miliona dinara (oko tri miliona evra) iz tekuće budžetske rezerve, dok će Fudbalski savez Srbije (FSS) iz istog tog izvora dobiti još 236 miliona dinara (oko dva miliona evra), vidi se iz dva odvojena rešenja objavljena u Službenom glasniku.

Razlozi za ove višemilionske dotacije su isti – „obezbeđivanje finansijske podrške potrebne za redovan rad saveza“ i u oba slučaja novac savezima ide preko Generalnog sektretarijata Vlade.

Podsetimo, pre nekih nedelju dana u Službenom glasniku je objavljeno rešenje prema kom se Generalnom sekretarijatu Vlade odobrava 177 miliona dinara (1,5 miliona evra) iz tekuće budžetske rezerve na ime dotacije FSS-u, radi obezbeđivanja finansijske pomoći potrebne za redovan rad. 

Istog dana je objavljeno i rešenje kojem se Generalnom sekretarijatu odobrava 249 miliona dinara (2,1 milion evra) isto iz budžetske rezerve, za dotaciju Teniskom savezu Srbije – isto radi finansijske pomoći potrebne za redovan rad.

Rezerva kao redovan prihod

FSS, ali i drugi sportski savezi, već godinama unazad dobijaju novac iz tekuće budžetske rezerve, a novac im se uglavnom preusmerava preko Generalnog sekretarijata Vlade.

Tako je krajem jula ove godine, FSS-u, preko Generalnog sekretarijata, dodeljeno 177 miliona dinara (oko 1,5 miliona evra) iz tekuće budžetske rezerve.

Takođe, samo nedelju dana nakon što je Srbija ispala sa Evropskog prvenstva u fudbalu, na kom nije uspela da ostvari nijednu pobedu, FSS-u je dodeljeno 59 miliona dinara (oko pola miliona evra) iz tekuće budžetske rezerve, isto za „redovan rad“.

Krajem marta, FSS-u je preusmereno 378 miliona dinara (oko 3,2 miliona evra) iz tekuće budžetske rezerve.

Kada se sve sabere, samo od početka ove godine FSS je dobio najmanje jednu milijardu dinara iz tekuće budžetske rezerve.  

Novac iz rezerve FSS-u je dodeljivan i prethodnih godina.

Krajem novembra 2023.  Savez je dobio 211,5 miliona dinara (1,8 miliona evra), a u septembru 235 miliona dinara (oko dva miliona evra).

Aprila 2023. godine je tom savezu dodeljeno 298 miliona dinara (oko 2,5 miliona evra), a krajem marta 2023. godine još 295 miliona dinara iz tekuće budžetske rezerve.

I KSS je redovni krajnji primalac novca iz tekuće budžetske rezerve.

Ovaj savez je samo krajem juna ove godine preko Generalnog sekretarijata Vlade dotiran sa 483,8 miliona dinara (4,1 milion evra) iz tekuće budžetske rezerve, dok je iz istog izvora početkom avgusta tom savezu dodeljeno još 59 miliona dinara, a početkom marta 118 miliona dinara (oko milion evra).

U novembru 2023. KSS je iz rezerve dobio 462 miliona dinara (3,9 miliona evra), početkom 2023. godine 88,5 miliona dinara (752.856 evra) dok je u 2022. godini taj savez iz tekuće budžetske rezerve dobio najmanje 256 miliona dinara (oko 2,2 miliona evra).

Fiskalni savet u svojim izveštajima redovno ukazuje na višegodišnju (lošu) praksu da se na poziciji dotacije nevladinim organizacijama Generalnog sekretarijata Vlade, prvobitnim budžetom planira simboličan iznos (primer, za 2023. godinu svega 20 miliona dinara), koji se zatim u toku godine, van redovne budžetske procedure, diskreciono dopunjuje preko budžetske rezerve, obično sa dve do tri milijarde dinara.

Fiskalni savet je u izveštaju koji objavio letos, u kojem se bavio budžetskom rezervom, naveo da se finansiranje sporta i sportskih saveza prekomerno oslanja na tekuću rezervu, zbog čega je potrebno unaprediti budžetiranje sredstava u ovoj oblasti.

Glavni način za redovno finansiranje sporta ide preko Ministarstva sporta, konkretno kroz program za razvoj sistema sporta, za šta se na godišnjem nivou prosečno izdvajalo tri do četiri milijardi dinara, naveo je Fiskalni savet.

Međutim, dodatni kanal za finansiranje ove oblasti u periodu 2018-2023. bila je tekuća budžetska rezerva, iz koje se izdvajalo u proseku preko jedne milijarde dinara godišnje, što znači da je Vlada na ovaj način svake godine sistematski uvećavala redovna budžetska sredstva za 25-30 odsto, navodi se u izveštaju Fiskalnog saveta.

Preko ovog kanala (tekuće budžetske rezerve) oni su od 2018. do 2023. u proseku dobijali dodatna sredstva za svoj rad u iznosu od oko 10 miliona evra godišnje. Posmatrano po korisnicima, najviše sredstava iz rezerve dobili su Fudbalski savez (1,8 milijardi dinara), Košarkaški i Teniski savez (po oko 850 miliona dinara) i Olimpijski komitet Srbije (540 miliona dinara).

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. A koliko je dobila prosveta – vrtići, škole, vaspitači, nastavnici, profesori? Šipak!!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.