Lifestyle

23.10.2024. 10:02

Nova ekonomija

Autor: B.Lj.

Šta je Big Mek indeks i kakve veze hamburger ima se ekonomijom?

Pexels

Lifestyle

23.10.2024. 10:02

Kakve veze ima veliki hamburger iz najpoznatijeg lanca brze hrane na svetu Mekdonaldsa „big mek“ sa ekonomijom i šta nam može reći o kursnim stopama? Ispostavlja se – prilično mnogo.

Big Mek indeks, koji je kreirao The Economist 1986. godine, postao je neka vrsta jednostavnog alata za lakše razumevanje teorije valuta. 

Danas je to široko poznata mera u popularnoj ekonomiji za procenu i upoređivanje vrednosti valuta, piše Visual Capitalist.

U suštini, Big Mek indeks poredi paritet kupovne moći (PPP) valuta koristeći cenu „Big meka“ u SAD-u kao referentnu tačku.

Pokazuje koliko Big Mek košta u raznim zemljama u poređenju sa SAD-om, ali takođe funkcioniše i kao način za procenu kursnih stopa.

Kako se izračunava?

Cena Big Meka u drugim zemljama može se koristiti da se vidi da li valuta ima veću ili manju kupovnu moć nego što se očekuje. Ovo se radi tako što se lokalna cena Big Meka, u lokalnoj valuti, podeli sa cenom Big Meka u SAD-u kako bi se izračunao implicirani kurs.

Taj implicirani kurs se zatim poredi sa stvarnim kursom između dve valute; ako je implicirani kurs viši od stvarnog, lokalna valuta je „precenjena“, a ako je niži, lokalna valuta je „potcenjena“.

Vredno je napomenuti da je ova mera relativno jednostavna i ne uzima u obzir neke faktore poput poreza, lokalnih troškova proizvodnje i drugih tržišnih barijera.

Švajcarska ima najskuplji „big mek“

Švajcarska ima najskuplje Big mekove na svetu, sa cenom od 8,17 dolara, što je 44 odsto skuplje od cene Big meka u Sjedinjenim Državama.

Prema Big Mek indeksu, to sugeriše da je švajcarski franak precenjen za 44 odsto u odnosu na američki dolar.

Evropske zemlje poput Švajcarske, Norveške i one u evrozoni imaju skuplje Big Mekove u poređenju sa Sjedinjenim Državama. To ukazuje na to da bi ove evropske valute mogle biti precenjene u odnosu na američki dolar.

Ovaj veliki hamburger je u Mekdonaldsu u Švajcarskoj, početkom godine kada su podaci poređeni, koštao 8,17 dolara, u Norveškoj je bio 7,14, a Urugvaju 7,04 dolara.

U zoni Evropske unije u proseku big mek košta 5,87 dolara, 5,71 dolar je u Kostariki i Velikoj Britaniji, dok je u SAD 5,69 dolara, koliko je koštao i na Šri Lanci.

S druge strane, nekoliko velikih istočnoazijskih ekonomija, uključujući Tajvan, Japan, Kinu i Južnu Koreju, prema Big Mek indeksu imaju valute koje su znatno potcenjene u odnosu na američki dolar.

U aprilu, Bank of America je saopštila da nije optimistična u pogledu „nijedne valute u Aziji“ i spomenula kineski juan, južnokorejski von i tajvanski dolar u kategoriji pesimističnih valuta.  U junu je japanski jen dostigao najniži nivo u poslednjih 38 godina u odnosu na dolar.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.