Srbija

23.10.2024. 16:04

Mapei Srbija

Autor: Nova ekonomija

Brend od poverenja građevinske industrije u Srbiji već 20 godina

Foto: Mapei Srbija

Nenad Cvetković, generalni direktor Mapei Srbija

Srbija

23.10.2024. 16:04

Već dve decenije, Mapei oblikuje građevinsku scenu u Srbiji i postavlja standarde kvaliteta. Kao prepoznatljiv lider u industriji, ne samo da nudi vrhunske proizvode, već i kompletna sistemska rešenja koja su stekla poverenje stručnjaka. U razgovoru sa Nenadom Cvetkovićem, generalnim direktorom Mapei Srbija, saznajemo o ključnim postignućima kompanije tokom prvih 20 godina u Srbiji i planovima za budućnost.

U kom segmentu izuzetno konkurentne građevinske industrije u Srbiji se Mapei pozicionirao? 

Mapei je uspešno našao mesto u gornjem višem segmentu građevinske industrije, gde se ističe kao lider u proizvodnji visoko kvalitetnih i inovativnih rešenja koja ispunjavaju najviše standarde. Tokom godina, pažljivo smo pratili potrebe tržišta i fokusirali se na saradnju s profesionalnim korisnicima naših materijala. Izgradili smo jake veze s vodećim igračima u građevinskoj industriji i stekli poverenje poslovnih partnera. Zbog toga je Mapei danas u Srbiji sinonim za pouzdanog partnera koji nudi širok spektar rešenja.

Što se budućnosti tiče, verujem da ćemo dodatno učvrstiti svoju poziciju zahvaljujući tehnološki inovativnim rešenjima koja se razvijaju u korporativnim R&D laboratorijama u Italiji.

U kojoj oblasti izgradnje se Mapei sistemi i rešenja najviše koriste?

U Srbiji, naši proizvodi najčešće se koriste u visokogradnji, naročito u stambenim zgradama i velikim stambenim kompleksima, ali nismo ograničeni samo na te sektore. Aktivni smo u svim segmentima građevinske industrije i otvoreni za saradnju sa svima koji prepoznaju vrednost i kvalitet naših proizvoda.

Gde se još uspešno primenjuju Mapei proizvodi?

Rešenjima koja ispunjavaju različite potrebe klijenata i tržišta prisutni smo u raznolikim oblastima izgradnje. U projektu enterijera poslovnog objekta Vega IT u Novom Sadu, na primer, korišćeni su naši materijali za polaganje tekstilnih obloga. U okviru inicijative Red Bull Half Court, učestvovali smo u rekonstrukciji nekoliko javnih košarkaških terena u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji, među njima i terena KK Partizan na Kalemegdanu, sa posebnim akrilnim premazima za sportske podloge.

 

Tokom rekonstrukcije Sava Centra, fokus nam je bio na sanaciji betonskog fasadnog omotača specijalnim materijalima koji obezbeđuju dugotrajnost i kvalitet. Na projektu Kule Beograd, recimo, primenjeno je čak 60.000 m² različitih tipova hidroizolacija, a za ovaj rad nedavno smo i nagrađeni od strane centrale nagradom Mapei Grand Prix kao jedan od najboljih globalnih projekata Mapei Grupe u protekloj godini.

 

Koja rešenja u vašem asortimanu su najbolje primljena na tržištu?

Pre svih, naša ponuda hidroizolacionih rešenja koja obuhvata širok spektar proizvoda, od krovnih i bentonitnih membrana, preko sintetičkih membrana za podzemne delove konstrukcija, do polimercementnih i akrilnih premaza. Stalno proširujemo asortiman dodavanjem tehnološki naprednih proizvoda. Uvrstili smo u ponudu i sisteme za hidroizolaciju na bazi poliuree i poliuretana kako bismo tržištu pružili što kvalitetnija i pouzdana rešenja. Mase za fugovanje izdvajaju se najvećim izborom boja, a industrijski podovi već godinama uspešno pronalaze primenu u garažama, zdravstvenim centrima i proizvodnim pogonima.

Mapei je veoma posvećen očuvanju graditeljskog nasleđa, posebno s obzirom na svoje italijansko poreklo i bogatu baštinu. Koja su glavna postignuća u ovoj oblasti u Srbiji?

Mapei već dugi niz godina razvija specijalizovane proizvode za obnovu istorijskih objekata, sa ciljem očuvanja graditeljskog nasleđa, uz poštovanje autentičnih materijala i tradicionalnih tehnika. Uz podršku naše centrale u Italiji, realizovali smo bitne projekte kao što su obnova manastira Hilandar nakon požara, rekonstrukcija Karađorđeve ulice u Beogradu i renoviranje Velikog stepeništa na Kalemegdanu. Naši proizvodi su korišćeni i prilikom uređenja unutrašnjosti Hrama Svetog Save, gde smo, od 2016. godine, pružali rešenja za završne obloge na podovima, zidovima i kupoli. Trenutno radimo na uređenju Almaškog kraja u Novom Sadu, što smatramo važnim doprinosom očuvanju naše graditeljske baštine.

U okviru Mapei Srbija funkcioniše i Mapei Akademija, centar za edukaciju koji nudi praktične obuke i programe usavršavanja. Kako vidite njenu ulogu u uspehu firme?

Godinama, kroz rad Mapei Akademije, pokazujemo da nam stručno usavršavanje saradnika i korisnika nije samo formalna obaveza, već nešto suštinski važno. Kroz praktične obuke pomažemo partnerima da steknu nova znanja i poboljšaju svoje usluge. Na taj način doprinosimo razvoju stručnosti u industriji i pomažemo im da bolje razumeju i pravilno primenjuju naše inovativne proizvode.

Kada se naši proizvodi koriste na pravi način, rešenja postaju dugotrajnija i pouzdanija, što poboljšava kvalitet svih projekata u kojima se koriste. Svake godine, kroz Akademiju prođe oko 200 klijenata, a broj profesionalaca koji se susreću sa Mapeijem kroz edukacije i seminare je još veći.

Kakav uticaj na vaš uspeh ima podrška globalnog Mapeija?

Podrška globalnog Mapeija nam omogućava stalnu inovaciju. Mapei ne stoji u mestu već neprekidno istražuje i razvija rešenja koja ne samo da ispunjavaju, već i nadmašuju očekivanja tržišta. Ulažemo u tehnologiju i istraživanje kako bismo kreirali proizvode koji su ispred svog vremena i doprinose dugoročnoj održivosti građevinskih projekata. Takođe, posvećeni smo ekologiji i društvenoj odgovornosti, što znači da su naši proizvodi i procesi uvek usklađeni sa najstrožim ekološkim standardima.

Kako planirate da očuvate i unapredite svoj status lidera u građevinskoj industriji?

Naša primarna strategija usmerena je na izgradnju poverenja sa profesionalcima u građevinskom sektoru, a ključnu ulogu u tome ima naš tim. Tokom godina, ovaj tim je oblikovao imidž Mapeija, koji je danas dobro poznat u industriji. Kada pitate naše klijente zašto biraju da sarađuju s nama, odgovor je uvek isti: zbog pouzdanosti — i tima i rešenja koja nudimo.

Stalno radimo na jačanju našeg tima kroz obuke, edukacije i razvoj veština, kako bismo osigurali da svi članovi imaju potrebna znanja i resurse za uspeh. Tako, zajedno rastemo i unapređujemo naše usluge, što dodatno jača poverenje naših klijenata.

Šta Mapei čini posebnim izborom za profesionalce u građevinskoj industriji?

Mapei je brend kojem se veruje, i to zahvaljujući kvalitetu proizvoda, inovacijama i podršci klijentima. Ne želimo da budemo samo dobavljači, već strateški partneri koji pružaju rešenja i podršku potrebnu za dugoročan uspeh u građevinskim projektima. Naš cilj je da stvorimo dugotrajne odnose i osiguramo kvalitet koji traje. Zato nas saradnici u Srbiji biraju već 20 godina.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.