Srbija

24.10.2024. 15:28

Autor: Aleksandra Nenadovic

I Poljska zainteresovana za srpski litijum

Interes stranih vlada ne jenjava kada je srpski litijum u pitanju

Foto: PKS

Srbija

24.10.2024. 15:28

Ministar za državnu imovinu Poljske Jakub Javorovski ocenio je da zbog velikih rezervi litijuma u Srbiji postoji mogućnost saradnje dve države, jer je Poljska najveći evropski proizvođač baterija od tog metala.

„Želimo da sarađujemo sa privrednim subjektima u Srbiji u iskopavanju litijuma. Srbija ima velike rezerve litijuma, za koje znamo da su sastavni deo baterija za automobile, a Poljska je najveći evropski proizvođač tih baterija i tu vidimo mogućnost za sinergiju“, rekao je Javorovski u Privrednoj komori Srbije (PKS) na okruglom stolu o potencijalima saradnje dve zemlje u oblasti energetike, rudarstva i zelene transformacije.

Kompanija globalnih konsultanata, McKinsey u svom izveštaju ranije ove godine svrstala Poljsku na drugo mesto u svetu u proizvodnji baterija, posle Kine.

U Poljskoj radi preko 60 fabrika koje se bave prozvodnjom litijum jonskih baterija, a McKinsey u izveštaju navodi i da država treba da razmotri korišćenje svoje pozicije jednog od najvećih proizvođača baterija na svetu širenjem tog ekosistema na reciklažu.

Predviđena vrednost evropskog tržišta recikliranja baterija će rasti po stopi od oko 34 odsto godišnje da bi dostigla oko 9,3 milijarde dolara 2035. godine, prema McKinsey .

Javorovski je ukazao da Poljska i Srbija, kao i cela Evropa treba da rade na obezbeđivanju otpornosti energetskog sektora.

„Poljska je veoma radosna što vidi napore u Srbiji za divesifikaciju izvora energije što je dobro i za Poljsku i za celu Evropu. Naša saradnja može da ide i van energetskog sektora“, rekao je ministar navodeći nove tehnologije, veštačku inteligenciju, izgradnju bespilotnih letelica.

Istakao je da je Srbija veoma važan partner Poljskoj i smatra da će se odnosi dalje razvijati.

„Poljska u potpunosti podržava aspiracije Srbije ka Evropskoj uniji. Od 1. januara Poljska će preuzeti predsedavanje Evropskim savetom i poruka Srbiji biće poruka otvorenosti da stupi u EU“, rekao je Javorovski.

Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Poljske je 2023. godine bila 2,069 milijardi evra. Srbija je u Poljsku najviše izvozila delove za sedišta, auto gume, sredstva za čišćenje, a iz Poljske najviše uvozila koks, vagone i limene poklopce.

U prvoj polovini 2024. godine, ukupna spoljnotrgovinska razmena iznosila je 1,130 milijardi evra, dok je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 61,1 odsto.

Prema podacima PKS, Poljska je naše sedmo tržište za izvoz i 12. partner za uvoz, partner prvog ranga i za uvoz i izvoz.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.