Svet

25.10.2024. 11:28

RTS

Autor: Nova ekonomija

Etisalat iz Abu Dabija sada i zvanično većinski vlasnik Yettel-a

Foto: Pixabay

Svet

25.10.2024. 11:28

Grupa PPF, u čijem vlasništvu je i telekomunikacioni operator Jetel, uspešno je zaključila proces prethodno najavljene prodaje više od 50 odsto akcija svojih kompanija u Srbiji, Bugarskoj, Mađarskoj i Slovačkoj.

Novi većinski vlasnik je Emirates Telecommunication Group Company („e&“) iz Abu Dabija. Transakcija je vredna 2,15 milijardi evra.

Prodajom akcija formirana je nova kompanija Etisalat Telecom, kako se navodi, sa ciljem da se pozicionira kao najveći operator u centralnoj i istočnoj Evropi.

Formiranje ovog partnerstva je dogovoreno u avgustu 2023. godine. Partnerstvo ne obuhvata poslovanje PPF grupe u Češkoj.

Kompanija Emirates Telecommunication Group Company, poznata i kao „Etisalat“ (e&), jedna je od vodećih u polju telekomunikacija u svom regionu i 18. najveći operator na svetu po broju pretplatnika i nivou prihoda.

Šesta je najveća kompanija na Bliskom istoku i posluje na tržištu Istočne Azije, Bliskog istoka i Afrike.

Firma je prvo osnovana kao akcionarsko društvo između britanske kompanije International e-radio limited i lokalnih partnera.

Potom se 1983. godine vlasnička struktura promenila –  Vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) je imala 60 odsto udela u kompaniji, a sa preostalih 40 odsto se javno trgovalo.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.