Srbija

24.05.2017. 15:06

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Ji: SAD ostaju privržene reformama koje Srbija mora da sprovede da bi ušla u EU

Srbija

24.05.2017. 15:06

SAD su spremne da pruže pomoć da Zapadni Balkan bude bolje integrisan u EU, rekao je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Hojt Ji posle razgovora s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem. Vučić je izjavio da je Vašington saglasan da je najvažniji politički cilj u regionu očuvanje mira i stabilnosti, jer bez toga nema ekonomskog napretka.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Brajan Hojt Ji izjavio je u Beogradu da se američka politika prema Zapadnom Balkanu nije značajno promenila od izbora predsednika Donalda Trampa i da se bazira na američkim interesima, a to su bezbednost i demokratija.

Ji je posle sastanka s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem u vili Bokeljka rekao na konferenciji za novinare da SAD ostaju privržene reformama koje Srbija mora da sprovede kako bi postala članica EU i ostvarila svoj cilj.

On je kazao da su odnosi dve zemlje vrlo snažni i preneo je Vučiću poziv američkog državnog sekretara Reksa Tilersona da u narednim mesecima poseti Vašington.

Odgovarajući na pitanje o uticaju Rusije na Balkanu, američki zvaničnik je naveo da njegova zemlja želi da sarađuje s Moskvom gde god je to moguće, ali i da će snažno braniti svoje interese.

Američki zvaničnik je naveo da proces evropskih integracija u regionu može da se ubrza, ali da je za to potrebna snažna volja obe strane, vlada zemalja kandidata i EU. 

„Može se ubrzati taj proces ako svi odrade svoj deo posla“, rekao je Ji i dodao da vlade moraju da sprovedu reforme, čak i kada u njihovim zemljama postoji zamor.

„Spremni smo da pružimo pomoć da Zapadni Balkan bude bolje integrisan u Evropsku uniju, oslobođen korupcije i kriminala i u stanju da privlači strane investicije“, rekao je Ji.

Vučić: Mir i stabilnost u regionu najvažniji politički cilj

Vučić je ocenio da je američka administracije saglasna da je najvažniji politički cilj u regionu očuvanje mira i stabilnosti, jer bez toga nema ekonomskog napretka.

„Taj cilj nema konkurenciju, jer mir i stabilnost znače bolju ekonomiju, značajno veći rast i više investicija i poboljšan izvoz“, rekao je Vučić u Beogradu posle sastanka sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Brajanom Hojtom Jiom.

Vučić je Jiu preneo zabrinutost zbog mogućnosti formiranja vojske Kosova, ali je istakao da će Srbija biti posvećena dijalogu sa Albancima.

On je kazao da će se dijalog sa Albancima nastaviti večeras u Briselu na večeri na koju je premijere Zapadnog Balkana pozvala visoka predstavnica EU Federika Mogerini.

„Sve probleme sa njima moramo da rešavamo dijalogom“, rekao je Vučić i dodao da je Brajan Hojt Ji u više navrata pomogao dijalogu Srba i Albanaca.

Vučić je rekao da su bilateralni odnosi Srbije i SAD dobri i otvoreni, ističući da je to veoma značajno za Srbiju.

„Naši bilateralni odnosi su dobri i čini se idu u dobrom smeru, vrlo su otvoreni. Za nas je od velikog znajačaja da imamo dobre odnose sa SAD. Mi nemamo iste poglede po pitanju Kosova i Metohije, ali sam izrazio zahvalnost za ponašanje KFORA i prisustvo vojnika na Kosovu zbog kojih se srpsko stanovništvo oseća sigurno“, dodao je Vučić.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.