Srbija

26.05.2017. 05:48

N1

Autor: Nova Ekonomija

Prvi profesionalni upravnici počinju da rade već u julu

Srbija

26.05.2017. 05:48

Obuka za sticanje licence za profesionalne upravnike zgrada počela je u Privrednoj komori Srbije za prvih 110 polaznika. Polaganje ispita bi trebalo da bude u poslednjoj nedelji juna, a prvi profesionalni upravnici mogli bi da počnu sa radom već u julu.

Ko će sve moći da vodi vašu zgradu i za šta će sve upravnici biti ovlašćeni? Beograđanka u penziji, Branislava Ivanović, poslednjih pet godina je predsednica skupštine stanara zgrade u Bulevaru Kralja Aleksandra. Za svoj komšiluk kaže da je „nesvakidašnje složan“, jer su od 2012. do danas, od ruinirane osmospratnice napravili oazu. Iako su je, gotovo jednoglasno, izabrali za upravnicu, odlučna je da od jula ima i licencu za taj posao.

„Iskreno da vam kažem, meni nije stalo do novca da budem plaćena, meni je stalo da se održi sve ovo što sam ja uradila. Da se to sačuva, da to i dalje bude zdrava zgrada, ima tu još puno stvari da se uradi, koje ja sa jako puno poteškoća uspevam i sa gradskom upravom i sa opštinom i sa gradskim stambenim…“, rekla je Branislava Ivanović.

Altruizam ili ne, u ideji da postane upravnica po profesiji, nije jedina. Pored nje je još 109 ljudi koji će za vođenje zgrade dobijati novac – od 200 do 350 dinara po stanu. Dakle, pred stanima su tri opcije – da izaberu jednog među sobom i njemu ne plaćaju, da izaberu profesionalnog upravnika ili da – ukoliko su nesložni – dobiju prinudnog.

Prinudni će u zgradi „vladati“ dok se komšije ne organizuju prema Zakonu. Iz PKS-a uveravaju da će im od januara 2018. godine biti dostupan registar upravnika, te da će stanari moći i da biraju.

„Onda će oni odabrati profesionalnog upravnika, nekog ko je položio ispit, dobio licencu, u registru je Privredne komore Srbije, koji je znači profesionalno osposobljen za to da kvalitetno radi ovaj posao i prema tome je i odgovoran za kvalitetno obavljanje tog posla, odgovoran je stambenoj zajednici i odgovoran je privrednom društvu sa kim ima ugovor, za koga zapravo radi“, objašnjava Mirjana Kovačević, direktorka Centra za edukciju PKS

A agencije su već počele da se bore za tržište! Buduća profesionalna upravnica sa početka naše priče, Branislava Ivanović, ipak, želela bi da isključivo na poziv komšija iz drugih zgrada, bez posredovanja, pomogne da im zgrada bude lepša.

„Dvesta – trista dinara po stanu, puta broj stanova, puta broj zgrada, nije to neki dinar, ali eto tek da nije džabe, da ima za telefone, častiš da počiste ulaz, da počiste iz gradskog zelenila, da ošišaju travu, da se neko cveće posadi…“, nabraja Branislava na šta bi sve otišla zarada.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.