Srbija

31.05.2017. 11:32

N1

Autor: Nova Ekonomija

Anastasijević: Vučićevo preuzimanje dužnosti predsednika liči na krunisanje

Srbija

31.05.2017. 11:32

Veoma zabrinjava to što je i pre nego što je preuzeo dužnost predsednika Republike Aleksandar Vučić pokazao „elastičnost“ u tumačenju Ustava i da sasvim otvoreno namerava da kontroliše vladu, ocenio je novinar Dejan Anastasijević. 

Vladimir Pavićević smatra da je Vučić jasno slao poruku da je njegov prioritet učvršćivanje apsolutne moći.

O tome šta je obeležilo petogodišnji predsednički mandat Tomislava Nikolića, kao i da li Srbiju sa Aleksandrom Vučićem čeka nova koncentracije predsedničke i premijerske moći, u Pressingu su govorili novinar nedeljnika Vreme Dejan Anastasijević, politički analitičar i politikolog Dejan Vuk Stanković i docent na FPN Vladimir Pavićević.

Povodom glamuroznih priprema za primopredaju predsedničke dužnosti Aleksandru Vučiću, Anastasijević kaže da su u pravu oni koji kažu da ona počinje ozbiljno da liči na nekakvo krunisanje, pogotovo sa zakletvom na Miroslavljevom jevanđelju.

„Jevanđelje nije isto što i Biblija, nije nekakav običaj u političkom životu, možda je preuzeto iz Amerike, u Evropi se tako nešto ne praktikuje skoro nigde, i sa projektom muzeja Nemanjića to počinje da liči kao da on sebe vidi kao nekog naslednika Nemanjića, a to nije dobro“, kaže on.

Više od te pompe i njegovih javnih nastupa, dodaje Anastasijević, međutim, zabrinjavaju najave iskoračavanja iz ustavnih okrvira.

„Nebojša Stefanović je rekao da je ustavna dužnost predsednika republike da nadzire i kontroliše rad vlade, to je i Vučić rekao pre toga, a apsolutno nigde tako nešto ne postoji u Ustavu među dužnostima predsednika. Znači da on sasvim otvoreno namerava da kontroliše vladu, to je iskoračenje iz ustavnih okvira“, ocenio je on.

Anastasijević kaže da tolika koncentracija moći pokazuje da je Vučić „elastičan“ u tumačenju Ustava. 

„A to je vrlo opasno, bio Buda, Gandi, svejedno, to je opasno“.

Govoreći o tome šta se može očekivati od Vučića na mestu šefa države, Vladimir Pavićević je ocenio da je Vučić jasno slao poruku da je njegov prioritet učvrščivanje apsolutne moći i nema dileme da će kao predsednik republike pokušati da učvsti apsolutnu moć, a to ćemo moći da vidimo i na osnovu toga ko će biti izabran za premijera.

Dodao je da je simptomatično to što Vučić nije sledio dobar primer Tomislava Nikolića i najavio da će se pomeriti sa mesta predsednika stranke, što bi bio primeren potez, kao i da zabrinjava to što ga uopšte ne drži mesto i brzo menja funkcije.

Dejan Vuk Stanković, međutim, smatra da u Ustavu ipak postoji prostor za koordinaciju u radu predsednika republike i vlade i da nije nemoguće da dobijemo ustavne promene, možda i da povećamo ovlašćenja šefa države.

„Politička je činjenica da je vlada koja ima većinu u parlamentu proizvod podrške koju je Vučić dobio. Ne možete ključnog političkog aktera učiniti politički nemoćnim, ali postoje granice definisane Ustavom i praksom“, kazao je.

Stanković je ocenio da je anomalija u Ustavu da se predsednik bira direktno, a da ima jako uska ovlašćenja i dodao da je dobro što je Vučić kandidovao temu promene Ustava.

On smatra i da polaganje zakletve na Miroslavljevom jevanđelju nije kontradiktorno sa poštovanjem Ustava.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.