Srbija

02.06.2017. 10:07

N1

Autor: Nova Ekonomija

Direktor Jure: Ne možemo mi da pomažemo našim radnicima, a svi bi to mogli da traže

Srbija

02.06.2017. 10:07

Violeti Petrović, samohranoj majci koja se leči od karcinoma, rukovodstvo niške Jure u četvrtak je vratilo radnu knjižicu. Tako je po drugi put ostala bez posla u fabrici koja nije želela da joj produži ugovor. 

Violeta Petrović za N1 kaže da ne želi da se ljuti na bilo koga i da je zakon nije zaštitio, a za N1 ekskluzivno o celom slučaju govori i rukovodstvo kompanije koje je do sada izbegavalo da se pojavi pred medijima.

Izgubila je bitku, srećom, ne životnu. Violeta Petrović zato s osmehom ide po otkaz u Juru, prenosi N1:

„Šest meseci je trajao taj ugovor koji su mi bukvalno poklonili, na insistiranje gradonačelnika i ministra Vulina, prošlo je tih šest meseci, u međuvremenu lečenje, operacija, hemoterapije, odstranjivanje dojke, ali Bogu hvala, dobri su rezultati. I onda juče, 31. jun dan isteka ugovora, nažalost neće vam biti produžen ugovor, nećete biti primljeni u stalni radni odnos. Naravno očekivala sam jer je sve to po zakonu naše države Srbije. Istekao mi je ugovor posle dve godine, idem da uzmem svoju radnu knjižicu i da vratim ključeve i tako. Ostaću jaka“, kaže ona.

„S noćnim smenama, prekovremenim radom, subotama, dobrovoljnim radom, toplim obrocima, prevozom sve to bude 32-33 hiljade dinara, sa svim tim Minimalac plus 20 odsto. Toliko je plata“.

Jer izdržala je i mnogo teže ova samohrana majka trinaestogodišnjeg dečaka. Nakon što su joj konstatovali kancer, u martu joj je odstranjena dojka. Prošla je šest ciklusa hemioterapije i rezultati su dobri.

„Najbitnije je da sam ja zdrava, najbitnije je da sam ja najveću bitku dobila. Pobedila sam karcinom. Ne mogu ja da se ljutim ni na koga više, zakon me nije zaštitio. Mene zakon ne štiti, mogu da se ljutim do sutra, ništa ne vredi to“.

Ne štiti ni njih. Druga smena radnika, uglavnom mladi, i uglavnom žene. Svaki od njih državu, nezvanično, košta oko 4.500 evra, Juru oko 250 evra kolika im je u proseku plata i svakog od njih sutra bi mogla da zadesi bolest, kao što je Violetu.

Da li bi se i njima, kao i njoj, zahvalili na saradnji?

Jura: Sve po zakonu, društveno smo odgovorni

Kompanija Jura rešila je da ekskluzivno za televiziju N1 otvori vrata svoje fabrike i omogući razgovor s generalnim direktorom Jure za Srbiju. Kaže, nisu joj dali otkaz, već joj nisu produžili ugovor. Nijedan zakon Srbije, tvrde, nisu nikada prekršili.

„Kompanija vrši evaluaciju svih radnika i odlučili smo da u konkretnom slučaju njoj ne produžimo ugovor posle dve godine, na šta kao kompanija imamo apsolutno pravo. Njeno zdravstveno stanje nema nikakve veze s prekidom naše saradnje“, kaže Nam Đin Čoi.

N1: Ako nema veze sa zdravstvenim stanjem, s čim ima? Da li je ona bila loš radnik?

Nam Đin Čoi: Ako neko više ne može da radi, mi ne možemo da zaposlimo nove ljude. To može da bude problem za samu kompaniju.

N1: Upravo ste sebe demantovali.

I ne samo to: „Znali su da mi treba još samo 4-5 meseci za invalidsku penziju ali nisu imali sluha za to“, kaže Violeta.

Nisu imali sluha ni za novčanu pomoć za koju ih je nedavno molila.

Nam Đin Čoi: Zašto mi moramo da damo novac za to?

N1: Ne morate. Ali možete.

Nam Đin Čoi: Ali gde je logika?

N1: Da pomognete ljudima.

Nam Đin Čoi: Ali mi imamo 7.000 zaposlenih i ne možemo da pomažemo svakome od njih, a svako bi to mogao da traži. Plaćamo za porez ovoj državi veoma mnogo, mi smo društveno odgovorna kompanija, doniramo zdravstvene ustanove. Na taj način pomažemo.

Vest o otkazu Violeta je dobila juče, u sredu, baš na dan inauguracije novog predsednika države. 

Kaže:

„Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane“ i dodaje njoj se smrklo: 

„Drago je meni zbog novog predsednika, ali moja bol je veća“, kaže Violeta Pavlović.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.