Srbija

04.06.2017. 06:49

RTS

Autor: Nova Ekonomija

Japanska fabrika Jazaki već okupila zaposlene u Šapcu

Srbija

04.06.2017. 06:49

U Šapcu se očekuje početak rada japanske fabrike „Jazaki“, kompanije koja posluje u 45 zemalja i zapošljava 290.000 radnika. Hala u kojoj će se proizvoditi elektronske komponente za kamione je završena, a prvi zaposleni su na radnim mestima iako još nije počela probna proizvodnja.

U pogon veličine tri fudbalska igrališta stigle su prve mašine. Glavna proizvodna linija dopremiće se i sklopiti do kraja juna.

Upoznavanje sa opremom i tehnologijom počelo je u decembru. 

„Po struci sam elektromehaničar za termičke i rashladne uređaje, veoma mi znači posao jer je iz moje struke, ovo mi je prvi posao“, rekao je Josip Peranović.

Proizvodnja kablova za kamione novina je u šabačkoj privredi. Zainteresovani za rad morali su da prođu obuku. Tri stotine je već dobilo ugovore.

Dejan Bošković kaže da je bio na obuci u Rumuniji, Litvaniji i Češkoj i da je to trajalo ukupno šest meseci.

„Nakon toga moja buduća pozicija je tim lider ili šef smene“, kaže Bošković.

Šansu za posao ovog meseca imaće još stotinu nezaposlenih, do kraja godine planiraju ukupno 700 radnika. Za rad na mašinama obučavaće se u Šapcu u trening centru.

„Moj zadatak kao trenera je da obavljam kompletnu obuku operatera koji dolaze ovde kao novozaposleni. Ja sam završila ljudske resurse, kablovi za kamion mi uopšte nisu bili bliski, tako da posao trenera predstavlja lepo iskustvo za mene“, rekla je Teodora Pavlović.

„Sa radom počinjemo za trideset dana, prvi proizvodi će se raditi za poznatog proizvođača komercijalnih vozila iz Nemačke, i u naredne dve i po godine planiramo da zaposlimo više od 1.700 ljudi“, kaže Miloš Davidović, menadžer ljudskih resursa Jazaki u Šapcu. 

Na skoro sedam hektara u industrijskoj zoni završava se uređenje fabričkog kruga, projekat i gradnja povereni su Šapčanima, a zvanično otvaranje je u septembru.

Ovo je najveća japanska grinfild investicija u Srbiji i prva velika u gradu na koju se dugo čekalo kako bi se pokrenuo usporeni privredni točak. Šabac je i prvi grad nekadašnje Jugoslavije koji ima povelju o prijateljstvu sa japanskim narodom.

Prijateljstvo između Šapca i Fudžimija traje već 35 godina, a sada će se nastaviti i kroz poslovnu saradnju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.