Srbija

07.06.2017. 10:22

Autor: Nova Ekonomija

Martinović: Stopa nezaposlenosti u prvom kvartalu ove godine 14,6 odsto

Srbija

07.06.2017. 10:22

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović kaže za RTS da je stopa nezaposlenosti u prvom kvartalu ove godine 14,6 odsto, kao i da se očekuje da sezonski radovi i aktivne mere zapošljavanja u narednim kvartalima tu stopu smanje. Ističe da je došlo do značajnog smanjenja nezaposlenosti lica sa invaliditetom.

Zoran Martinović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, ukazao da je stopa nezaposlenosti za prvi kvartal ove godine 14, 6 odsto.

„Došlo je do neznatnog povećanja nezaposlenosti u odnosu na prethodni kvartal. To ne treba da zabrinjava, jer je godinama unazad stopa nezaposlenosti u prvom kvartalu veća nego krajem godine“, objašnjava Martinović.

Primera radi, naveo da je stopa nezaposlenosti u prvom kvartalu 2015. i 2016. godine iznosila 19 odsto, kao i da je sada 4,4 odsto niža.

„Očekujemo da u narednom periodu, sledeći kvartali pokažu pad stope nezaposlenosti imajući u vidu da na našoj evidenciji dolazi do smanjenja broja nezaposlenih lica. Trenutno imamo 659.000 nezaposlenih lica, što je najmanje u poslednje dve decenije“, naglasio je Martinović.

Naveo je da na povećanje nezaposlenosti na početku godine značajno utiče to što je manji obim sezonskih radova, ali i da veliki broj ljudi u tom periodu izlazi iz aktivnih mera politike zapošljavanja.

„Očekujemo stopu koja je bila prošle godine, čak i nižu. Voleli bismo da bude 13 odsto i da se približimo evropskom proseku“, kaže Martinović.

Kada je reč o teže zapošljivim kategorijama, Martinović tvrdi da se subvencijama i podsticajima trude da smanje nezaposlenost tih lica.

Ukazao je da u te kategorije spadaju invalidi, Romi, nekvalifikovani, kao i stariji od 50 godina.

„Trudimo da poslodavcima predstavimo da ne biraju ih prema ličnim svojstvima, već prema onom što znaju da rade i prema stepenu stručne spreme. Veliki broj poslodavaca uvažava naše sugestije“, napomenuo je Martinović.

Istakao je da je došlo do značajnog smanjenja nezaposlenosti osoba sa invaliditetom, kao i da je stopa nezaposlenosti te kategorije niža za 8,5 odsto.

Naveo je da je čak 20 odsto lica sa invaliditetom više zaposleno u prvih pet meseci ove godine, što je oko 3.500 ljudi.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.