Srbija

07.06.2017. 17:16

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Milisavljević: Zakonom zaštiti radnike obolele od malignih bolesti

Srbija

07.06.2017. 17:16

Poslanik Demokratske starke Dušan Milisavljević rekao je da je u skupštinsku proceduru uputio predlog izmena Zakona o radu i Zakona o zdravstvenom osiguranju kako bi se zaštitili radnici oboleli od malignih bolesti.

Predlogom izmena Zakona o radu, koji je predložio Milisavljević, privatni i državni poslodavci ne bi mogli da otpuste radnike koji se leče od malignih tumora ili su na rehabilitaciji, dok predložena izmena Zakona o zdravstvenom osiguranju predviđa da se bolovanje plaća 100 odsto.

Milisavljević je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije rekao da je povod bio to što su dve radnice fabrike Jura, koje su obolele od malignih tumora dobile otkaz.

„Slučaj Violete Petrović me je toliko uznemirio, samohrana majka koja je operisala karcinom dojke u procesu citostatske terapije dobija prestanak radnog odnosa. Ubrzo posle nje isto jedna moja sugrađanka koja radi u istoj fabrici boluje od karcinoma grlića materice dobija isto prestanak radnog odnosa“, kazao je on.

Milosavljević koji je po profesiji lekar, rekao je da je dobijanje otkaza veliki stres i da to negativno utiče na proces lečenja obolelih od tumora.

On je ukazao da je Srbija među vodećim zemljama u Evropi po broju obolelih od malignih tumora, kao i među vodećim zemljama po smrtnosti od raka.

„Država čini napore u procesu lečenja pacijenata koji boluju od malignih tumora, ali Srbija i srpska administracija moraju povesti više računa i o prevenciji ali i o zaštiti obolelih od malignih tumora, o zaštiti radnika koji vode borbu za svoje izlečenje. Mislim da bi ove dve mere pružile podršku zaposlenima da ne bude ovakvih situacija u kojima su se našle radnice Jure“, naveo je Milisavljević.

On je rekao da ovi predlozi nisu „političko nadmudrivanje“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.