Srbija je poznata po svojoj bogatoj i raznovrsnoj kuhinji koja spaja ukuse istoka i zapada. Bilo da ste ljubitelj mesa, povrća, ili slatkiša, teško je odoleti tradicionalnim specijalitetima koji osvajaju i nepca i srce. Ako planirate gastro-putovanje kroz Jugoistočnu Evropu, ovo su najbolja jela iz Srbije koja ne smete propustiti.
Mantije, ajvar i komplet lepinja su tri najbolja jela koja možete probati u Srbiji. Ova tri jela osvajaju ne samo nepca, već i srca, jer svako od njih nosi deo srpske tradicije, mirisa detinjstva i topline doma. Zato su zasluženo na vrhu liste i ostaju neprevaziđeni ambasadori srpske kuhinje.
Mantije – kraljice srpske kuhinje
Mantije su nedavno proglašene najboljim srpskim jelomprema istraživanju portala „TasteAtlas“ i to s dobrim razlogom. Ovo jelo potiče iz Sandžaka, gde su mantije neizostavni deo svakodnevne ishrane i porodičnih okupljanja. Na prvi pogled podsećaju na male pite, ali svaki zalogaj skriva pravu eksploziju ukusa. Testo je tanko, fil je obično od mesa, a sve se zaliva kiselim mlekom ili jogurtom. Mantije su savršen spoj jednostavnosti i umetnosti pripreme.
Tajna mantija krije se u jednostavnim sastojcima i preciznosti pripreme. Svaka domaćica i svaki domaćin ima svoj trik – bilo da je u pitanju testo razvijano do savršenstva ili posebno začinjeno meso. Tako su pazarske mantije, odnosno tradicionalan način pripreme ovog specijaliteta, 2012. godine uvrštene na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije. Njihova popularnost ne leži samo u ukusu već i u simbolici – ovaj specijalitet okuplja porodice i podseća na tople kuhinje naših baka.
Domaći leskovački ajvar – srpski kavijar
Teško je zamisliti trpezu u Srbiji bez ajvara. Priprema ovog specijaliteta često je porodična tradicija, a recepti se prenose s generacije na generaciju. Na drugom mestu za najbolje jelo iz Srbije našao se leskovački ajvar, nezaobilazni klasik koji već decenijama krasi srpske trpeze. Leskovac, grad poznat po svojoj gastronomskoj tradiciji, ponosi se ajvarom kao jednim od svojih najpoznatijih specijaliteta. Glavni sastojak su crvene paprike, koje se peku na otvorenom plamenu, zatim melju i kuvaju uz dodatak ulja i soli dok ne postanu glatka, kremasta smesa.
Ajvar nije samo hrana – to je ritual. Jesenji dani rezervisani su za pravljenje ovog namaza, kada se cela porodica okuplja kako bi pripremila zalihe za zimu. Leskovački ajvar se posebno izdvaja bogatstvom ukusa, jer su paprike iz ovog kraja poznate po intenzivnoj crvenoj boji i slatkoći. Savršeno se slaže uz hleb, sir, ili meso, što ga čini univerzalnim delikatesom.
Gastronomski karavan u misiji očuvanja tradicije i pronalaženja najboljeg ajvara
Koliko je ajvar popularan u našoj zemlji dokazuje i to da ovo jelo poseduje čuveno nacionalno takmičenje „Izađi mi na teglu“ Ovaj popularni karavan je ponovo krenuo na turneju širom Srbije u potrazi za najboljim majstorom ajvara.
Već jedanaestu godinu zaredom, gastronomski karavan obići će 15 gradova Srbije kako bi pronašao najbolji recept za „srpski kavijar“ i istovremeno nastavio očuvanje tradicije pripreme zimnice na tradicionalan način.
Komplet lepinja – ukus tradicije
Treće mesto pripalo je komplet lepinji, pravom dragulju srpske kuhinje. Ovaj specijalitet potiče iz zapadne Srbije, tačnije Užica, i predstavlja spoj jednostavnih, ali savršenih sastojaka. Suva ili pečena lepinja, uz dodatak 50 grama starog kajmaka, jednog kokošijeg jajeta i pretopa, predstavlja specifičan specijalitet. Pretop, poznat i kao moca ili moča, nastaje kao ocedak tokom pečenja svinjskog ili jagnjećeg mesa.
Lepinja se prvo preseče i ukloni joj se poklopac. U donji deo lepinje dodaju se sveže jaje i kajmak, koji se zatim ručno sjedine. Nakon toga se stavlja u rernu da se zapeče, a potom preliva vrućim pretopom. Na kraju se poklopac lepinje, prethodno zagrejan, vraća na svoje mesto, a jelo se obično služi uz jogurt ili kiselo mleko.
Komplet lepinja nije samo obrok – to je iskustvo koje treba doživeti. Njena bogata, masna tekstura i intenzivan ukus kajmaka vraćaju vas u vremena kada se jelo pripremalo s ljubavlju i pažnjom prema svakom detalju. U Užicu, gde je ovaj specijalitet nastao, komplet lepinja je simbol gostoprimstva i autentičnog uživanja u lokalnim specijalitetima.
Ostala najbolja jela iz Srbije
Srpska kuhinja bogata je specijalitetima koji osvajaju kako domaće, tako i svetske ljubitelje hrane. Tako je prema podacima sa sajta „TasteAtlas“, srpska pljeskavica zauzela 52. mesto na listi 100 najboljih tradicionalnih jela na svetu za 2021. godinu, s ocenom 4,38. Evo i ostalih popularnih jela u našoj zemlji.
Karađorđeva šnicla – srpski klasik
Karađorđeva šnicla je jelo koje oduševljava i izgledom i ukusom. Reč je o pohovanom svinjskom ili telećem odresku punjenom kajmakom. Uz prilog poput pomfrita ili pečenog krompira, ovo jelo često postaje zvezda svake svečane večere.
Sarma – zimska uteha
Kada zahladni, srpski domovi mirišu na sarmu. Kiseli kupus punjen mesom i pirinčem, kuvano satima u bogatom sosu od paradajza, jedno je od najomiljenijih jela u Srbiji. Sarma se tradicionalno priprema za praznike, ali se jede tokom cele zime, jer pruža poseban osećaj topline i sitosti.
Gibanica – sirna fantazija
Gibanica je jelo koje se služi u svim prilikama – od doručka do svadbi. Pravi se od kora za pitu, sira, jaja i pavlake, a može biti bogatija ili jednostavnija, u zavisnosti od ukusa onog ko je pravi. Njena hrskava spoljašnjost i kremasta unutrašnjost osvajaju na prvi zalogaj.
Punjene paprike – ukus detinjstva
Još jedno jelo koje je mnogima sinonim za detinjstvo su punjene paprike. Paprike se pune mlevenim mesom i pirinčem, a zatim kuvaju u sosu od paradajza. Jednostavno, ali nezaboravno.
Slatka strana Srbije
Na kraju, ne možemo zaboraviti na slatkiše. Tulumbe, urmašice, i baklava su omiljene poslastice inspirisane orijentalnom kuhinjom. Ako više volite nešto „domaće“, vanilice i orasnice su neizostavni deo prazničnih trpeza.
Pripremite nepca i stomake za pravu eksploziju ukusa
Kada se priča o srpskoj kuhinji, priča se o tradiciji, emocijama i neodoljivim ukusima. Bilo da ste gost ili domaćin, ova jela su prava prilika da doživite duh Srbije na tanjiru. Zato, probajte, uživajte i ponesite deo tih ukusa sa sobom kao nezaboravnu uspomenu.
Ako ste ikada trgovali kriptovalutama sigurno ste se i pitali kako da platite porez na kriptovalute? Srbija ima Zakon o digitalnoj imovini koji uređuje da se svaka zarada dobijena na digitalnoj imovini, u ov...
Sistemi širom sveta variraju u pogledu starosne granice za odlazak u penziju. Za mnoge radnike, starosna granica za penzionisanje predstavlja ključnu tačku u životnom i finansijskom planiranju, jer određuje ...
Brz rast cena nekretnina od 2020. godine učinio je kupovinu stana nedostižnom za mnoge ljude danas, svuda u svetu. Kupovina stana u Hongkongu je posebno skupa.Hongkong je 14 godinu zaredom proglašen najn...
Retka verzija rukopisa Malog princa Antoana de Sent-Egziperija, sa obimnim autorovim ručno napisanim ispravkama, uskoro će biti ponuđena na prodaju, piše Gardijan.Ovo je jedan od samo tri poznata primerk...
NOVA EKONOMIJA
prtplatite se za čitanje premium sadržaja
PREMIUM sadržaji na platformi NovaEkonomija.rsInforamcije koje imaju dodatnu vrednost
Koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj veb stranici. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, pretpostavićemo da ste saglasni sa tim.Ok