Srbija

14.06.2017. 12:03

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Iskustva ratara u Bijeljini sa osiguranjem poljoprivrede

Srbija

14.06.2017. 12:03

Ove nedelje, na oglednim poljima Manastira Svete Petke u Bijeljini, Kompanija Dunav osiguranje organizovala je petu po redu edukativnu radionicu pod nazivom Žene u agrobiznisu. 

Radionica je održana u okviru Dana polja strnih žita i soje, koji su okupili mnogobrojne poljoprivrednike iz ovoga kraja Republike Srpske.

„Kada govorimo o interesnoj grupi kojoj je namenjen Dan polja, koji se ovde inače održava već treći put, očekujemo barem 200 poljoprivrednih proizvođača. Oni se na ovom području bave ratarstvom, povrtarstvom i stočarstvom. Inače, jedna od mera podsticaja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede jeste pomoć kod osiguranja useva, stoke i imovine. To je stari metod da se poljoprivrednicima najlakše pomogne da budu sigurni u svoju proizvodnju. Imamo i podsticaje u vidu popusta od 15%“, objašnjava Dragan Zarić iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.  

Predstavnici Dunav osiguranja, s druge strane, zainteresovanim posetiocima predstavili su brojne pogodnosti osiguranja za poljoprivrednike. 

Direktor Direkcije u Banjaluci Bojan Popović govorio je o ponudama osiguranja plodova i useva, a naročito duvana, po kojem je ovaj kraj poznat.

„Dunav osiguranje je u poslednjih nekoliko godina isplatilo više od 300.000 odšteta, što je činjenica koja je dokaz da smo zaista prijatelji poljoprivrednika.

Nažalost, osiguranje poljoprivrede ovde nije česta pojava, jer je otprilike svega 6% gazdinstava u Republici Srpskoj osigurano. Međutim, taj broj se iz dana u dan povećava. Sve vrste poljoprivrednih proizvoda imaju adekvatno pokriće, bilo da je reč o ratarstvu, voćarstvu ili povrtarstvu“, ističe direktor.

Godišnja premija osiguranja za ratarske kulture, u zavisnosti od vrste kulture i prosečnog prinosa po hektaru, kreće se od 70 konvertibilnih maraka (KM) za hektar kukuruza do 45 KM za hektar pšenice. Kada je reč o osiguranju voćarskih kultura, Popović je izdvojio ponudu za osiguranje jabuka i šljiva sa premijom od 1.280 KM za 2.000 stabala po hektaru i osiguranje krušaka sa premijom od 2.560 KM za 2.000 stabala po hektaru, a posebno je istakao i osiguranje duvana od 365 KM po hektaru.

„Dugo se nisam osiguravao, jer nisam nikome ni verovao posle svih zbivanja na ovim prostorima. Onda sam prošle godine odlučio da osiguram svoje imanje kada sam upoznao ljude koji vode ‘Dunav osiguranje’. Dao sam im svoje poverenje i isplatilo se, ubuduće ću sve osiguravati. Jednostavno, nikad se nisam osećao tako fino kao kad osiguram svoje imanje, jer ne moram, kao ostali, da brinem o vremenskim prilikama. Uz to, nije ni velika svota novca u pitanju“, rekao je Radiša Rikanović.

Osiguranje je stari metod da se poljoprivrednicima najlakše pomogne da budu sigurni u svoju proizvodnju.

Razgovarali smo i sa predstavnicima Udruženja poljoprivrednika Semberije.

„Mi smo ove godine ušli u veoma ozbiljne razgovore sa ‘Dunav osiguranjem’. Do sada su bili korektni kada je reč o isplati odšteta koje su nastajale u proteklim godinama. Ove godine, Bogu hvala, još nije bilo nekih velikih šteta. To je nama u Semberiji, najvećoj žitnici Republike Srpske, veoma važno“, kaže Savo Bakailić.

Dunav osiguranje u Bosni i Hercegovini odobrava i popuste na broj životinja.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.