Srbija

23.06.2017. 13:10

Dnevnik

Autor: Nova Ekonomija

Arapi hoće da ulože 23 miliona evra za navodnjavanje u Vojvodini

Srbija

23.06.2017. 13:10

Arapska kompanija planira da uloži 23 miliona evra kako bi mogla da uspešno navodnjava oko 7.000 hektara u Vojvodini.

Izgradnja sistema navodnjavanja dugog 65 kilometara i vrednog 23 miliona evra na 10.430 hektara u Sivcu, Gajdobri i Karađorđevu, koje obrađuje kompanija Al Ravafed iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, krenuće čim budu skinuti ovogodišnji usevi, pšenica, soja, suncokret i kukuruz, kazao je izvršni direktor te arapske kompanije u Srbiji Dragan Crnjanski.

„Retki su ti, i domaći i strani investitori, koji u sistem navodnjavanja u poljoprivredi mogu uložiti 23 miliona evra“, kaže direktor. 

Dodaje da će projekat koštati dve do tri hiljade evra po hektaru. 

„Planirano je da do naredne setve sistemom navodnjavanja bude pokrivreno 60 do 70 odsto površine, to jest između 6.000 i 7.000 hektara, što će biti najveća površina pod zalivnim sistemom, ne samo u pokrajini već i u Srbiji“, dodaje Crnjanski. 

Arapska kompanija, kaže, zapravo zemljište navodnjava radi preorijentacije proizvodnje i prelaska na gajanje povrća, ali će, podvlači, zadržati na oranicama i tradicionalne ratarske poljoprivredne kulture – pšenicu, kukuruz, suncokret i soju. 

„Gajićemo povrće, ali i semenski kukuruz. Svi renomirani proizvođači semena kukuruza traže prvo da oranice budu pod sistemom zalivanja pa tek onda hoće da sarađuju s poljoprivrednim gazdinstvima“, predočava Crnjanski, i dodaje da je plan širenje tržišta na Bliski istok, gde postoji interes za naše povrće. Kompanija Al Ravafed se, osim u Bačkoj, bavi poljoprivredom i u Namibiji i Abu Dabiju. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.