Srbija

04.07.2017. 17:34

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Empatija i međusobno razumevanje – preduslov uspeha

Srbija

04.07.2017. 17:34

O temi Važnost empatije u poslovanju danas su u Startit Centru razgovarali direktorka Jugoslovenskog dramskog pozorišta Tamara Vučković Manojlović, predsednik Upravnog odbora Američke privredne komore (AmCham) i generalni direktor Raiffeisen banke, Zoran Petrović i član Upravnog odbora AmCham-a i predsednik Upravnog odbora kompanije Trizma Boris Vujičić. 

SMART Trio diskusiju organizovala je organizaciji Američka privredna komora u Srbiji i Univerzitet u Šefildu. Moderator ovog razgovora bio je dr Nikolaos Dimitriadis sa Univerziteta u Šefildu.

Brojni saradnici i predstavnici medija, bila su u prilici da u neformalnoj atmosferi iz perspektive umetničke i biznis zajednice čuje šta za govornike predstavlja empatija i koliko je ona važna u svakodnevnim poslu, komunikaciji i saradnji sa kolegama, saradnicima i klijentima. 

U cilju ličnog i profesionalnog razvoja, sagovornici su objasnili koliko je važno gajiti međuljudske odnose i posmatrati svet tuđim očima.

Direktorka Jugoslovenskog dramskog pozorišta Tamara Vučković Manojlović govorila je o važnosti pristupanja svakoj osobi sa puno poštovanja bez obzira na moguće različitosti u mišljenju. 

„Posmatrati svet tuđim očima, dopustiti sebi da napustimo okvire koje smo sami podigli je upravo ono što gradi našu ličnost i pomaže nam da se u različitim, neočekivanim situacijama snađemo“, rekla je Vučković Manojlović. 

Za predsednika Upravnog odbora AmCham-a i generalnog direktora Raiffeisen banke Zorana Petrovića, empatija predstavlja jednu od najvažnijih komponenti svakodnevne komunikacije sa kolegama. Kako on objašnjava istinski razumeti tuđu situaciju i raditi na zajedničkom rešenju povećava osećaj sigurnosti i samim tim utiče na motivaciju. 

Član Upravnog odbora AmCham-a i predsednik Upravnog odbora kompanije Trizma, Boris Vujičić, empatiju objašnjava kao razumevanje stavova i potreba svakog pojedinca. 

„Svaki čovek ima nešto po čemu je poseban i nešto što je njemu od velike važnosti. Iako je nemoguće razumeti svaki segment kompleksne čovekove ličnosti, samo zalaganje i trud da se stavimo u tuđe cipele, veliki je korak koji dovodi do bolje komunikacije i veće produktivnosti“, zaključio je Vujičić.

Nakon serije uspešnih SMART Talk događaja, AmCham je pokrenula SMART Trio kao novi format u okviru kog o značajnim, inspirativnim temama i vrednostima diskutuju istaknuti predstavnici akademske i poslovne zajednice, kao i značajne ličnosti iz sveta kulture, umetnosti i sporta.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.