Srbija

05.07.2017. 22:53

N1

Autor: Nova Ekonomija

Ruf: Povećanje plata i penzija moglo bi da dođe u 2018. godini

Srbija

05.07.2017. 22:53

Predstavnici misije MMF-a u Srbiji i predstavnici vlade Srbije nisu prilikom poslednjih susreta razgovarali o povećanju plata i penzija. 

Ova tema bi na dnevnom redu trebalo da se nađe tek krajem godine, a do eventualnog povećanja plata i penzija moglo bi da dođe u 2018. godini, rekao je u Danu uživo Džejms Ruf, šef misije MMF u Srbiji.

„Pozabavićemo se time u kontekstu budžeta za 2018. godinu. Tokom proteklih godina imamo dobar učinak u pogledu javnih finansija i ima smisla podeliti neke od tih benefita sa zaposlenima u javnom sektoru, ali to treba da bude u vezi sa realnim rastom u privredi“, rekao je Ruf za N1.

Prema njegovim rečima, ključno pitanje je tranzicija sa javnog sektora na privredu u kojoj je dinamičan i snažan privatni sektor. On podseća da je u privatnom sektoru zaposleno 1,5 miliona, dok u javnom sektoru radi oko 800 hiljada građana uz 1,7 miliona penzionera čija primanja treba finansirati.

„Kada imamo brži rast, moguće je pokriti ta povećana izdvajanja u javnom sektoru“, rekao je Ruf.

Kada su u pitanju javna preduzeća, koja se često ocenjuju i kao „rak rana“ srpske privrede, šef misije MMF kaže da su rizici i dugovi obuzdani kod nekih javnih preduzeća, a da neka treba privatizovati.

Među ova poslednja nabraja Azotaru, Galeniku, RTB Bor i Petrohemiju i dodaje da su to javna preduzeća koja izazivaju probleme u budžetu.

Kada je u pitanju privatizacija preduzeća poput EPS-a, Ruf kaže da je to druga vrsta preduzeća i da je pitanje da li je njihova privatizacija realna.

„Mi govorimo o preduzećima koja pružaju uslugu građanima. Važno je da pružaju dobre usluge preduzećima u privatnom i javnom sektoru i građanima“, napominje Ruf.

Govoreći o investicijama, gost Dana uživo kaže da su izgledi za investicije u Srbiji bolji i stoga MMF očekuje više stranih, ali i domaćih investicija u zemlji.

„Vidimo značajno poboljšanje u odnosu na prethodne konsultacije, pre dve godine. Ponovo postoji privredni rast, fiskalna situacija se značajno popravila. Problematični krediti se smanjuju, kao i nezaposlenost“, ukazuje Ruf na napretke Srbie, ali dodaje da Srbija i dalje ostaje mesto na kojem nije lako poslovati.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.