Srbija

14.07.2017. 10:44

N1

Autor: Nova Ekonomija

Radnici Fijata pisali pismo Aleksandru Vučiću

Srbija

14.07.2017. 10:44

Predsednik Štrajkačkog odbora Fijat krajsler automobili Srbija Zoran Marković najavio je da će štrajkači otići do Skupštine grada Kragujevca gde će gradonačelniku predati pismo za predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Predsednik Srbije je dužan da prati da li se poštuje Ustav i zakon. Da li jedna strana multinacionalna kompanija može da bude jača od države i zakona koji se primenjuju u Srbiji“, izjavio je Marković u jutarnjem programu N1.

On napominje da je Zakon o štrajku od 1996. godine, a da je 2008. potpisan Memorandum sa Fijatom i da su stoga u Fijatu znali kakav je zakon na snazi.

„Ono što nas najviše boli je da se grubo krše svi pozitivni propisi u državi, jer po Zakonu o štrajku poslodavac je dužan da krene sa pregovorima, a i po kolektivnom ugovoru neophodno je da po dobijanju odluke o štrajku počne pregovore najkasnije u roku od pet dana“, objašnjava Marković.

On napominje da se juče nije pregovaralo, već su očekivali da se ispuni dogovor postignut u Ministarstvu privrede.

„Dogovor da štrajkači podrže inicijativu predstavnika ministarstva da zaustavimo štrajk i da dođe do pregovora, ali je uslov bio da Vlada Srbije donese zaključak po kome bismo mi imali zaštitu. Na Vladi to nije prošlo, grubo smo izigrani“, tvrdi Marković.

On kaže da postoji verovatnoća da Fijat ode iz Srbije, ali da neće dopustiti da njih i njihove porodice bilo ko ponižava.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.