Vesti iz sveta

17.10.2013. 10:04

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Rast akcija na evropskim berzama zbog razrešenja situacije u SAD

Evropske berze su evidentirale rast akcija u očekivanju da će američki zakonodavci uspeti da izbegnu katastrofalni bankrot. Akcije su skočile svega nekoliko sati pre isteka roka za podizanje limita zaduživanja.
Na kretanje deonica po otvaranju berzi uticala je vest da je bonitetna agencija „Fič“ stavila vrhunski kreditni rejting SAD na posmatranje sa mogućnošću sniženja, jer Kongres nije uspeo da postigne dogovor o podizanju granice javnog duga, prenosi Frans pres.
Frankfurtski DAKS 30 porastao je za 0,47 odsto na novi rekord od 8.846 poena, londonski FTSE 100 za 0,34 odsto na 6.571,59 poena, a pariški CAC 40 za 0,29 odsto na 4.243,72 poena. 
„Evropske berze su prešle sa gubitaka na dobit, reagujući na tok vesti sa Kapitol Hila uoči približavanja 17. oktobra“, rekao je tržišni analitičar britanske firme CMC markets Majkl Hjuson. 
Vođe demokrata i republikanaca u Senatu saopštili su danas da su postigli dogovor o privremenom budžetu i produženju limita za zaduživanje, prema kom bi sredstva za finansiranje federalne vlade bila produžena do 15. januara, dok bi limit za zaduživanje važio do 7. februara, a narednih nekoliko meseci bi bili iskorišćeni za konačan dogovor. 
Prema proceduri, sada bi o dogovoru trebalo da se izjasni Senat, u kome demokrate imaju većinu, a onda i Predstavnički dom u kome su većina republikanci. 
Akcije na Volstritu skočile su nakon vesti o mogućem dogovoru. Industrijski indeks Dau Džons porastao je za 1,27 odsto, a tehnološki Nasdak za 1,1 odsto. 
Na valutnoj berzi, evro je oslabio na 1,3488 sa 1,3525 dolara, koliko je vredeo sinoć u Njujorku. 
Azijske berze zabeležile su mešovite rezultate. Honkonški indeks pao je za 0,46 odsto, šangajski za 1,81 odsto, seulski za 0,31 odsto, dok je sidnejski mirovao, a tokijski porastao za 0,18 odsto.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.