Srbija

17.08.2017. 15:27

Autor: Nova Ekonomija

Kraj projekta „Podrška lokalnim zajednicama u odgovoru na izbegličku krizu“

Srbija

17.08.2017. 15:27

Fondacija Ana i Vlade Divac u Dorćol Platzu predstavila je rezultate projekta Podrška lokalnim zajednicama u odgovoru na izbegličku krizu, koji se realizovao uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). 

Cilj projekta u trajanju od 18 meseci (od marta 2016. do avgusta 2017.) je bio da ojača lokalne zajednice u odgovoru na vanredne situacije. Projekat se sprovodio u 7 opština u Srbji: Šid, Subotica, Dimitrovgrad, Preševo, Lajkovac, Tutin, Sjenica, a vrednost realizovanog projekta je 700 000 dolara.

Prisutnim medijima i zvanicama su se obratili Azza El Abd, direktorka misije USAID u Srbiji, Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije, Nenad Nerić, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike

Srbije, Ivan Gerginov, pomoćnik komesara za izbeglice i migracije Republike Srbije i Ana Koeshall, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac.

Gospođa Azza je istakla angažovanost lokalnih koordinatora kao i zajednica na projektu koji Fondacija Divac sprovodi sa USAID i istakla primere angažovanosti, kako volontera tako i migranata u zajedničkim akcijama i napomenula da Srbija treba da bude ponosna na to kako je reagovala na krizu i kakav odnos ima prema migrantima.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije, Branko Ružić istakao je značaj Ministartstva koje je izdvajalo, nemala sredstva od početka migrantske krize za rešavanje problema. Takođe, istakao je ulogu Fondacije Divac i USAID-a u pomoći da se kriza podnese.

Osim predstavljanja rezultata projekta, na panel diskusijama su govorili i lokalni koordinatori, predstavnici opštinskih vlasti koji su pokrenuli pitanje daljih akcija, pozvali donatore, međunarodne organizacije i državne institucije da nastave da ulažu u lokalne zajednice pogođene krizom.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, socijalna boračka pitanja Republike Srbije, Nenad Nerić, istakao je da je Srbija danas primer za odnos prema krizi i da se radilo na obezbeđivanju sredstava za lokalne zajednice.

Pomoćnik Komesara za izbeglice i migracije Republike Srbije, Ivan Gerginov rekao je da dugi niz godina zajedno radimo ovaj posao i veoma je važno da ovakvi projekti postoje.

Na konferenciji je premijerno prikazan kratki film „Koji je vaš odgovor?“.

Ana Koeshall, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac, istakla je da Fondacija ove godine slavi 10 godina postojanja, da je prvi njen zadatak bio zbrinjavanje izbeglih i raseljenih lica i da je nastavljen takav rad i danas. 

„Hvala medijima što nas prate, hvala što se došli u ovolikom broju i odazvali se pozivu“, navela je.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.