Srbija

22.08.2017. 10:47

NE

Autor: Nova Ekonomija

Petrić: Gradonačelniče, položaj radnika u JKP Gradska čistoća nikada nije bio gori

Srbija

22.08.2017. 10:47

Netačno je da odnosi Skupštine grada sa sindikatima nikada nisu bili bolji. Naprotiv, situacija je veoma loša, kaže za ‘Novu ekonomiju’ Milan Petrić, predsednik Nezavisnog sindikata JKP Gradska čistoća u Beogradu, reagujući na jučerašnju izjavu gradonačelnik Siniše Malog koji je rekao da nikada nisu imali bolju saradnju sa sindikatima.

Petrić kaže i da je uz svo dužno poštovanje prema funkciji gradonačelnika osetio potrebu da ga demantuje i da iznese istinu.

„A istina je da položaj zaposlenih nikada nije bio gori i da socijalno-ekonomski dijalog, pogotovo na nivou preduzeća, ne postoji. Nadam se da Vam je poznato da u JKP Gradska čistoća postoji grupa radno angažovanih, i to uglavnom na privremeno povremenim poslovima, od skoro hiljadu ljudi. Oni ne smeju da odu na bolovanje jer se plaše da im nakon toga ugovori neće biti produženi“, navodi predsedsednik sindikata Gradske čistoće.

Podsetio je na izjavu gradonačelnika Beograda da će upravo on biti taj gradonačelnik koji će do kraja mandata rešiti te probleme.

„Niste uspeli. Niste ni pokušali. Nijedan sastanak sa reprezentativnim sindikatima niste održali na tu temu. Doduše ni na jednu temu niste održali sastanak sa reprezentativnim sindikatima u JKPGČ, dok u medijima iznosite informacije da jeste. Pa evo ja Vas javno pitam da objavite barem jedan podatak da ste u poslednjih nekoliko meseci održali sastanak sa reprezentativnim sindikatima u JKPGČ i po kojoj temi“, kaže Petrić.

Dodaje, da ti ljudi dobijaju obećanja da će biti primljeni u stalni radni odnos pred svake izbore. 

“ I tako je od izbora do izbora. Ali tek tu se ništa nije promenilo. Dakle, pričamo o ljudima kojima se uz pomoć zloupotrebe zakona uskraćuje pravo primanja u stalni radni odnos, a koji rade na privremeno povremenim poslovima i po 12 godina. Pa šta je tu privremeno povremeno?“, ističe naš sagovornik.

„Podsećam Vas da u Kolektivnom ugovoru u članu 132 stoji da reprezentativni sindikati učestvuju između ostalog u koncesijama delova preduzeća. Učestvuju na neki način. E pa mi nismo ni na jedan način učestvovali. Svi napori, dopisi, usmeni pokušaji za sastankom na kome bi nas upoznali sa stanjem su bili bezuspešni. Pa kako to nazivate socijalno ekonomskim dijalogom? Pre će biti da je monolog unutar menadžmenta grada i preduzeća. Ni jedan jedini sastanak za tu veoma bitnu temu koju čak mi nismo ni kritikovali, već smo samo tražili da znamo šta se dešava sa delom preduzeća i kakav je status ostatka preduzeća u slučaju odlaska deponije u privatno vlasništvo? Šta se dešava sa cenama? Da li će građani skuplje plaćati deponovanje smeća?“, zapitao je predsednik sindikata JKP Gradska čistoća i dodao:

„U Vašem radu nema transparentnosti, nema socijalnog dijaloga, ne uvažavate postojeće organizacije, osim onih koji Vam sufliraju, i niste održali svoje obećanje da ćete rešiti probleme. Možda ste Vi zadovoljniji, radnici nisu“, zaključio je Milan Petrić.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.