Srbija

23.08.2017. 14:00

Tekst i foto: Nataša Stojanović

Autor: Nova Ekonomija

Srbi napravili najsavršeniji simulator za skijanje svih vremena

Srbija

23.08.2017. 14:00

Naučno-tehnološki park Beograd i Composite Tehnology Team  organizovali su danas prezentaciju mobilnog simulatora za skijanje i snowboarding – Snow Sim u kompleksu Naučno-tehnološkog parka Beograd na Zvezdari. 

Prezentaciji je prisustvovao prof. dr Vladimir Popović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i Gordana Danilović Grković, v.d direktorka Naučno-tehnološkog parka Beograd.

Petar Matunović, osnivač kompanije je istakao da je osnovna delatnost Composite Tehnology Team inovativno projektovanje i razvoj vazduhoplovnih struktura od kompozitnih materijala, te da je tim upotrebio svoje znanje i iskustvo da u saradnji sa ski profesionalcima iz SkiTreka, stvori najsavršeniji simulator zimskih sportova.

Skijanje2

„Ovo je instinska inovacija, potvrđena dobijenim patentom, koja otvara mogućnost da milioni ljudi mogu da efikasno uče i treniraju skijanje i druge zimske sportove tokom cele godine u apsolutno bezbednim uslovima. Naš tim je pionir u svetskim razmerama u oblasti razvoja skijaških simulatora i trenutno prednjačimo u odnosu na konkurente. Naš simulator se može zamisliti kao planina koja je uvek tu i spremna za skijanje“, rekao je Petar Matunović.

On je rekao da je cilj popularizacija zimskih sportova. Ovaj simulator je najsavremeniji i najsavršeniji stimulator skijanja na planeti i već je ušao u komercijalnu upotrebu. Njegova osnovna prednost je što na njemu može da se skija bez obzira na vremenske uslove, što je i bio pokretač da se napravi.

„Koristili smo najsavremeniju tehnologiju pri njegovoj izradi kako bismo približili uslove skijanja na simulacionom uređaju uslovima na realnom snegu. Početnici na njemu uče skijanje pet puta brže nego na snegu. On će za nekoliko dana biti prebačen u Francusku, gde će ga koristiti za promociju skijanja“, kaže za Novu ekonomiju Petar. 

Uz to, ovaj stimulator je prvi koji je mobilan, odnosno prenosiv. 

„Skijaška podloga je napravljena od polimernih materijala, a savremeno upravljanje, uz podešavanja parametara brzine garantuje visok nivo bezbednosti“, kaže Matunović.

skijanje3

NA SLICI (s leva na desno): Profesor doktor Vladimir Popović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, Gordana Danilović Grković, direktorka Naučno-tehnološkog parka, Petar Matunović, osnivač kompanije i tvorac simulatora skijanja

Gordana Danilović Grković je izjavila da NTP Beograd danas sa ponosom predstavlja ovaj izuzetan proizvod koji je rezultat razvoja male domaće visokotehnološke kompanije i da je izuzetno važno da kao društvo prepoznamo potencijal koji kao zemlja imamo u mladim obrazovanim ljudima. 

„Treba da razumemo da su inovacije osnovni faktor konkurentnosti privrede, pa samim tim i nosilac razvoja, ali i da razvoj ovakvih inovativnih proizvoda uvek sa sobom nosi veliki rizik. Praktično, danas se samo zemlje, koje razumeju da taj rizik treba deliti i da treba podržati startap kompanije, razvijaju ubrzano, jer ako inovacija uspe korist ima celo društvo!“, istakla je v.d. direktorka NTP Beograd.

Državni sekretar Popović je rekao da su ovo lepi trenuci za Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Podsetio je da se susreo kao profesor sa studentom Matunovićem na Mašinskom fakultetu joss 2006. godine kada je Matunović napravio bespilotnu letelicu, kao i da se danas sreću u potpuno drugoj situaciji.

„Ovakve primere moramo još jače da podržimo. Nije stvar samo napraviti start ap, ako nemate sledeći korak odnosno uslove u kojima će  moći da nastavi da živi i da se širi. Moramo pronaći mehanizme kako da nadalje finansiramo kompanije koje počnu kao start-ap firme“, rekao je Popović.

Podsetio je da je u toku poziv Fonda za inovacionu delatnosti i da start-ap firme mogu da dobiju mini grantove, kao i da je u toku javni poziv za sufinansiranje inovacija.

„Ukupno je 2,7 miliona evra u pitanju i poziv je otvoren do 1. septembra. Prošle godine smo imali kolaborativnu šemu saradnje naučno-istraživačkih organizacija i privrede, koja se pokazala kao veoma dobra. Imali smo veliko interesovanje i tada je podeljeno tri miliona evra, od kojih je   milion bio iz budžeta, a dva iz sredstava Evropske investicione banke i Svetske banke odnosno MMF-a“.

Popović je rekao da nije vrhunac bavljenja nauke samo pisati elaborate o nauccne radove već upravo ovo šta danas vidimo.

SNOW SIM je mobilni simulator za skijanje i snowboarding, koji je razvila inovativna kompanija Composite Technology Team, članica Poslovno-tehnološkog inkubatora tehničkih fakulteta u Beogradu (www.bitf.rs) i deo mreže Naučno- tehnološkog parka Beograd.

aks

SNOW SIM je lako prenosiv i može se koristiti i u zatvorenom i na otvorenom prostoru. Simulator je namenjen kako početnicima u skijanju i rekreativcima, tako profesionalcima koji se pripremaju za takmičenja. Izrađen je na bazi najnovijih tehnologija i u skladu sa najvišim standardima bezbednosti, što ga svrstava svakako među najnaprednije, ako ne i najnapredniji ski simulator na svetu. 

Više informacija o mobilnom simulatoru za skijanje na http://snow-sim.com.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.